latinica  ћирилица
26/03/2015 |  11:58 | Аутор: Tportal

Зачини који су заслужни за тањи струк

Желите ли да на природан начин убрзате метаболизам и рјешите се којег килограма вишка, пробајте да користите неке од ових зачина јер су научници у многобројним студијама потврдили да благотворно дјелују на наше здравље и помажу у одржавању витке линије.

Ђумбир

Иако је најпознатији по својим љековитим својствима, ђумбир је одличан и за мршављење. У себи садржи и капсаицин, молекул из црвене паприке због којег је она љутог укуса, а убрзава метаболизам. Ђумбир можете додати чају, умаку за салату или разним умацима, а због састојака дуже ћете се осјећати сито. Дакле, то је још једна предност ако желите смршати.

Першун

Један од најобичнијих и нама најпознатијих зачина свакако је першун. Непотребно је напомињати како га све можете користити јер важније је да га користите што чешће, будући да су малезијски научници утврдили како је одличан за убрзавање метаболизма и чишћење јетре од масноћа и штетних ствари.

Бијели лук

Бијели лук је природни лијек чија је моћ толика да је одличан савезник у превенцији неколико врста канцерогених болести, али помаже и када желимо да стањимо струк. Једно истраживање у Кореји показало је на примјеру мишева да чешњак утиче на мршављење.

Рузмарин

Иако су посљедње студије показале како је мирис рузмарина одличан савезник у борби против деменције, он може помоћи и у одржавању витке линије. “British Journal of Nutrition” пише како киселина из рузмарина може да спријечи дебљање и истодовремено успорава убрзавање ниво глукозе у крви током ноћи, док не једемо. Друга студија, коју су спровели научници са Универзитета Илиноис, показала је да рузмарин (с екстрактима грчког и мексичког оригана) садржи више спојева полифенола и флавоноида од других биљака и зачина, а то је важно код дијабетеса типа 2. Додајте рузмарин на јаје, пилетину, јагњетину и остала јела и користите га уз маслиново уље.

Куркума

У посљедњих 20 година направљене су многе студије које показују да је главни састојак куркуме - куркумин - изузетно добар за превенцију многих болести или лијечење неких стања. Због тог је састојка такође јак антиоксиданс и убрзава метаболизам. Куркуму можете користити у маринадама и гулашима или је, на примјер, ставити директно на пилетину.

Чили-папричице

Ако желите смршати у прехрану би требало да унесете чили-папричице. Научници кажу да управо оне убрзавају метаболизам и побољшавају сагоријевања масти. До тих су закључака научници дошли након истраживања о утицају чили-папричица на прехрану. Уочено је да су људи који су редовно конзумирали папричице имали виткију линију. Исти учинак имале су и врсте нешто блажих папричица, али ипак довољно пикантних.

Кајенска паприка

Кајенска паприка, латинског назива "Capsicum annuum", већ се вијековима користи као зачин, али и лијек. Наиме, кад је конзумирате, терате организам да користи више енергије и кисеоника те тако трошите килограме. Једна студија показала је како су испитаници имали слабију жељу за храном, посебно масном, слатком и сланом. Дакле, идеално ако желите смршати. Кајенску (мљевену) паприку лако можете ставити у многа јела.