latinica  ћирилица
01/04/2015 |  10:29 | Аутор: РТРС

Трново: Притисак на Србе да продају земљу Арапима (ВИДЕО)

Федерална општина Трново доношењем одређених одлука кренула је у припрему терена за пројекат изградње туристичког града о чему су почетком фебруара потписали Протокол са представницима компаније Бурож из Дубаија.
Радивоје Дошло, Трново - Фото: Screenshot
Радивоје Дошло, ТрновоФото: Screenshot

У оптицају су три локације, а једна је и Пречко поље на обронцима Бјелашнице. И док се локалне власти надају арапским инвестицијама, ријетки повратници на ово подручје упозоравају на замирање српских села.

Откако се вратио у разрушене Раовиће, Радивоје Дошло је, каже, под притиском да прода 50 дунума земље. Прво су били домаћи људи, а затим и Арапи.

"Одмах је за мном дошао мерцедес да продајем" каже Дошло и додаје: "Наши људи - питали која је цијена, рекао сам непроцјењиво, нисам хтио продати. Арапи су долазили прошле године, нудили су марку и по квадрату."

На продају дједовине Дошло не пристаје, јер, каже, од чега живјети него од земље. Појашњава: "Шаљу менаџере некакве, добију у општини и скицу и извадак и све и онда иду од куће до куће и убјеђују људе да се продају. Ево сад Пречко поље да се продаје, као Вијеће донијело одлуку, као у интересу државе. Чак сам чуо, ономе ко искупи људе да продају, он има марку по квадрату."

Пречко поље једна је од локација која ће бити понуђена арапским инвеститорима за градњу туристичког града. Начелник федералне општине Трново потврђује да се радило на утврђивању јавног интереса на три локације и да општина жели испоштовати своје одлуке из Протокола, а шта ће бити даље видјеће се. Дошлине наводе о општинским менаџерима одбацује.

Начелник општине Трново Ибро Берило не жели да коментарише наводе Радивоја Дошле, ипак, истиче: "Какви менаџери? Значи оно што општина ради, ми кад смо донијели одлуку о јавном интересу, да се не би те ствари дешавале, сви власници парцела су излистани."

Берило тврди да се не може ићи у куповину земље све док се инвеститор не одреди на ком ће локалитету градити и док се не потпише споразум. Док се федерална општина Трново нада арапској инвестицији, српска села на обронцима општине и даље пропадају.

Радивоје Дошло каже да су села тотално замрла, јер нису у интересу општине. "То је неко већ одавно смислио да се прода ово. Све могуће раде да се Срби не врате ове просторе", истиче.

У сусједним Пречанима не живи нико. Људи дођу, чисте имања, посију... Да има више подстицаја, било би и више повратка.

Мјештанин Милинко Сикима пита ко се не би вратио на мјесто гдје је рођен. Повратак замире, а приче о арапским инвестицијама и насељавањима све су израженије. Да ли је то будућност БиХ?