latinica  ћирилица
04/04/2015 |  20:00 | Аутор: Агенције

Овај вирус мутира сопствене гене да боље искористи домаћина

Дубоко испод површине океана научници су пронашли велики број врста микроба укључујући и новооткривени вирус који мутира сопствене гене како би што боље искористио домаћина.

Осим изненађујуће великог броја бактерија на дубинама за које се некада мислило да не могу да садрже живи свијет, научници су пронашли и нови вирус који инфицира древне бактерије из групе archaea.

Донедавно је непознати вирус посjедовао систем узрокован генетским тзв. ретроелементима који селективно циљају и мутирају сопствене гене, што вjероватно помаже вирусу да се адаптира на одбрамбени механизам који је развила бактерија из групе archaea.

Интересантно је да исту могућност мутирања посjедује и сама бактерија, а невjероватно откриће објавио је научни магазин “Nature Comunications“.

Како немају способност размножавања помоћу сопствених механизама, вируси зависе од ћелија домаћина. Зато научници сматрају да ови вируси на дну океана нападају и друге врсте организама.

Приликом лабораторијског "узгоја" и тестирања вируса, научници су увидjели да се он не подудара ни са једним до сада познатих вируса, али да посjедујu сличности са геномима вируса који су пронађени поред подводних извора метана недалеко од обала Норвешке и Калифорније.