latinica  ћирилица
08/04/2015 |  14:31 | Аутор: СРНА

Државни врх Србије и представници Израела на помену у Доњој Градини

Комеморативном скупу у Доњој Градини 19. априла присуствоваће државни врх Србије и Републике Српске, потпредсједник Владе Израела, као и неколико акредитованих амбасадора и дипломатских представника страних земаља, најавио је директор Јавне установе Спомен-подручје "Доња Градина" Милорад Буква.
Доња Градина, "Топола ужаса" - Фото: РТРС
Доња Градина, "Топола ужаса"Фото: РТРС

"С обзиром на то да је ове године 70 година од пробоја логораша из злогласног логора Јасеновац и побједе над фашизмом, очекујемо да ће број делегација које ће посјетити Доњу Градину бити већи", рекао је Буква Срни.

Он је додао да припреме за одржавање парастоса и помена невиним јасеновачким жртвама теку планираном динамиком.

"Са овог мјеста треба послати поруку, не само домаћој, него и свјетској јавности, о оном шта се овђе дешавало за вријеме Независне Државе Хрватске. Овђе је почињен страшан злочин геноцида и холокауста над Србима, Јеврејима и Ромима", истакао је Буква.

Он је потврдио да је у Спомен-подручју "Доња Градина" јуче одржан састанак Извршног одбора Организационог одбора помена и парастоса, којем су присуствовали и представници Владе Србије.

"Учесници овог скупа посјетили су комплекс Спомен-подручја `Доња Градина`, те разговарали о детаљима у вези са комеморативном свечаности која се ове године организује поводом 70 година од пробоја логораша из логора Јасеновац", рекао је Буква.

Он је прецизирао да се у Спомен-подручју уређују стазе и прилазни путеви, а посебне припреме врше се на гробном пољу "Кошуте" гђе ће се ове године одржати помен и парастос невиним жртвама усташког злочина геноцида.

Буква је подсјетио да је Влада Републике Српске ове године формирала Одбор за израду и праћење имплементације пројекта Меморијалног центра у Спомен-подручју Доња Градина, који је прије двије године донијела Народна скупштина Републике Српске, те да ове године дефинитивно креће процес изградње Меморијалног центра.