latinica  ћирилица
18/04/2015 |  12:26 | Аутор: СРНА

Фонд нема дуговања према Дому здравља Требиње

Фонд здравственог осигурања Републике Српске не дугује четири милиона КМ Дому здравља Требиње, нити има доспјелих обавеза према овој здравственој установи, саопштено је из Фонда.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС


Фонд према свим здравственим установама, укључујући и Дом здравља Требиње, редовно измирује обавезе, сваког мјесеца, како је и предвиђено уговорима.

Закључно са 17. априлом, требињском Дому здравља дозначено је 855.294 КМ, а посљедња транша уплаћена је 15. априла, напомиње се у саопштењу, након што су јуче радници требињског Дома здравља одржали једночасовни штрајк упозорења због неуплаћених доприноса и нередовне исплате плата.

Из Фонда истичу да су нетачне и неоправдане инсинуације да приликом дозначавања средстава установама улогу "игра" политика.

"Фонд је институција која искључиво финансира здравствену заштиту осигураних лица у цијелој Републици Српској, те је политичка припадност директора домова здравља или начелника општина апсолутно небитна, већ је, када је ријеч о примарном нивоу, главно мјерило колико је у одређеној општини регистровано осигураних лица", наглашава се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да је тачно да приликом дозначавања средстава Фонд приоритет даје највећим здравственим установама, односно болницама, у којима се лијечи већи број осигураника и које пружају далеко сложеније услуге него што је то случај са домовима здравља.

"Међутим, то не значи да домови здравља испаштају, јер и они сваког мјесеца добију своју предвиђену траншу, по динамици која је једино условљена пуњењем буџета Фонда, односно уплатом доприноса за здравствено осигурање", истиче се у саопштењу.

У саопштењу се напомињу да Фонд не финансира плате и доприносе за запослене у домовима здравља, нити материјалне и друге трошкове, него искључиво здравствену заштиту осигураних лица, а да је за исплату плата и доприноса надлежно искључиво руководство дома здравља.

Из Фонда наводе да је у Дому здравља Требиње на дан 30. март било запослено 151 радника, док би по стандардима и нормативима тај број требало да износи 96 радника, што је један од главних разлога проблема са којима се суочава требињски Дом здравља.