latinica  ћирилица
20/04/2015 |  22:19 | Аутор: Б92

Намирнице које ублажавају алергију

Да ли сте знали да конзумирање одређених намирница може да ублажи симптоме сезонских алергија?

- Алергије можете контролисати дијетом - изјавио је доктор Мичел Гејнор, професор медицинског факултета у Њујорку, и додао да одређена храна може позитивно да дјелује на симптоме алергија.

Ево које су намирнице добре када се појаве симптоми као што је кијање, свраб очију и бол у грлу.

1. Магнезијум

Овај минерал отвара ваздушне путеве, а можете да га користите као додатак у исхрани или да једете храну у којој се он налази као што је шпинат, кељ и сјеменке сунцокрета.

2. Пробиотици

Ваш стомак има везе са вашим имуним системом, што значи да велики број истих намирница може да позитивно дјелује и на стомак и на синусе. Јогурт и кефир су се показали као добри пробиотици који помажу код алергија.

3. Витамиц Ц

Када осјетите да вас напада прехлада, вјероватно одмах узимате лимун који је богат витамином Ц, али он такође помаже и код ублажавања кијања, цурења носа и свраба очију, који су главни симптоми сезонских алергија.

- Када имате алергије, ваш ниво хистамина је висок, а витамин Ц у лимуну, наранџама, парадајзу и грашку помаже у његовом снижавању - изјавио је доктор Гејнор.

4. Кверцетин

Овај антиоксиданс помаже у потискивању дијела имуног система који изазива алергије и на тај начин смањује ниво хистамина. Он се налази у јабукама, луку, першуну и жалфији.