latinica  ћирилица
21/04/2015 |  17:28 | Аутор: Агенције

Србији због невакцинације пријете заборављене болести

Србији пријети повратак болести које су многи већ заборавили попут дјечије парализе (полиомијелитиса) и дифтерије, због малог процента вакцинисаног становништва, упозорио је данас начелник Центра за превенцију и контролу болести нишког Института за јавно здравље Зоран Величковић.
Вакцинација дјеце - Фото: илустрација
Вакцинација дјецеФото: илустрација

Он је истакао да је обухват вакцинације изузетно лош у посљедњих 10 година, с тим што је прошла година била најгора, а за ове лоше резултате заслужни су противници вакцинације међу којима има и медицинских радника.

"На подручју Нишавског округа прошле године је ММР вакцином (против морбила, заушки и рубеола) било вакцинисано свега 55 одсто дјеце, што је изузетно низак проценат, а по негативном резултату предњачи нишки Дом здравља гдје је обухват дјеце био само 44 одсто", рекао је Величковић.

Према његовим ријечима, и остале вакцине су са изузетно ниским обухватом који се креће од 75 до 90 одсто.

"Стање у Србији је због ниског обухвата вакцинације алармантно. Са повећањем броја невакцинисаних повећава се број осјетљиве популације и због тога пријети опасност да се болест јави у епидемијској форми", навео је Величковић.

Како је истакао, Србији пријети опасност и од појаве "дивљег полио вируса" због великог броја имиграната који пролазе кроз Србију и који нису вакцинисани.

"Свједоци смо епидемије малих богиња која је кренула из Београда, а потом се проширила на Нови Сад и остале крајеве Србије. Очекује нас 'вруће' прољеће, морамо очекивати повећање броја обољелих и питање је када ће се епидемија завршити", изјавио је Величковић.

Он је рекао да је у Нишу до сада од малих богиња обољело 79 одраслих и дјеце, од којих је 17 евидентирано у епидемији која је захватила Дјечију интерну и Дјечију хируршку клинику.

"Поражавајуће је то што је међу обољелима највећи број невакцинисаних или оних који су узраста преко 20 година код којих је опао вакцинални имунитет", додао је Величковић.

Према његовим рјечима, због компликација изазваних малим богињама у Нишу су до сада хоспитализована четири пацијента, али срећом није било озбиљнијих компликација попут енцефалитиса или смртног исхода.

Начелница педијатрије у нишком Дому здравља Гордана Грујић изјавила је да се у тој здравственој установи повећао број дјеце која се вакцинишу након што су се појавиле мале богиње, али и након што је Министарство здравља покренуло кампању за вакцинисање.

"Страх код родитеља и даље постоји, и то пре свега од ММР вакцине, јер се она повезује са аутизмом. За тај страх су доста криве друштвене мреже и часописи који су објављивали разноразне текстове против вакцинације", казала је Грујић.

Она је истакла да и даље не постоји контрола шта ко пише и објављује на ову тему тако да се на недавно одржаном Сајму књига продавала и књига "Вакцине баук - геноцид новог вијека".

Поводом Европске недеље имунизације Институт за јавно здравље у Нишу и Дом здравља Ниш организовали су данас скуп на коме је било ријечи о значају вакцинације.