latinica  ћирилица
25/04/2015 |  19:42 | Аутор: Tportal

Снизите холестерол на природан начин

Лош холестерол изузетно је опасан за здравље, посебно срце, а ако сте уочили да сте прешли границу, припазите на исхрану.
Повишен холестерол - Фото: илустрација
Повишен холестеролФото: илустрација

Одређене намирнице могу га вратити у нормалне границе на природан начин и заправо немате шта да изгубите ако пробате мало другачији начин исхране. На испитивањима код љекара утврђују се нивои ЛДЛ-а или 'штетног' холестерола који је опасан због стварања наслага у артеријама и тиме пријети срчаним болестима и шлогом и ХДЛ-а или 'доброг' холестерола, који чисти артерије.

Здрав ниво холестерола је испод 200 милиграма по децилитру крви. ЛДЛ холестерол требло би да буде испод 100 мг, а пожељни ХДЛ је изнад 60 мг. Ако су резултати тестова повишени, што прије морате нешто предузети, а ове намирнице могу вам помоћи.

Црвени пиринач

Нисте га до сада пробали, а имате проблема с повишеним ЛДЛ холестеролом - вреијме је да у исхрану уведете црвени пиринач. Уз на примјер рибу, црвени пиринач супер је прилог, а одавно је познат као кинески народни лијек. Можете га комбиновати и с другим житарицама. Неке су студије показале да црвени пиринач смањује ниво укупног холестерола већ након осам недјеља узимања. Црвени пиринач добија се ферментацијом уз помоћ црвене буђи и има 14 монаколина од којих је за борбу с лошим холестеролом најважнији онај с ознаком К будући да доприноси одржавању нормалног нивоа холестерола у крви.

Артичоке

Артичока је медитеранска биљка. Попут осталог зеленог поврћа, богата је влакнима, витаминима Ц и К, али је међу десет намирница које имају навише антиоксиданса. Након што их очистите треба их кувати до 45 минута с мало лимунова сока. Када узимате лијекове за снижавање холестерола, они имају статине, а артичока има другачије деловање односно утиче на његову разградњу.

Зоб за доручак

Нека су истраживања показала да зоб за шест недјеља може снизити лош колестерол за 5,3 одсто, а разлог се крије у састојку бетаглукану. Он спречава задржавање ЛДЛ холестерола у организму. Стога зоб уврстите на мени за доручак.

Риба

Знате и сами да би се на вашем тањиру требала наћи минимално једном недјељно, јер омега-3 спадају у права природна чуда када је здравље у питању. Разне су студије показале да су одличне у борби против болести срца, па тако и лошег холестерола. Према истраживању са Универзитета Лома Линда, замјена засићених масти масним киселинама омега-3, којих има у лососу и сардинама, може повећати ниво доброг холестерола чак четири одсто.

Орашасти плодови

Уз зоб за доручак ии рибу за ручак орашасти плодови одличан су међуоброк који ће бити сјајан савезник у борби против лошег холестерола. Студија објављена у "American Journal of Clinical Nutrition" показала је како су испитаници снизили колестерол за 5,4 одсто након што су шест дана у недјељи, и тако мјесец дана, конзумирали 40 грама ораха.

Грашак

Студија Универзитета Политехник у Аризони закључила је да пола шољице грашка у вариву може смањити ниво холестерола за осам одсто. Његов су главни адут влакна која спречавају апсорпцију холестерола у организму.