latinica  ћирилица
07/05/2015 |  12:33 | Аутор: СРНА

Загађени ваздух изазива мождани удар

Загађени ваздух у градовима повећава ризик од можданог удара - упозоравају амерички научници.

Познато је да загађење ваздуха, чак и када се ради о ниским нивоима, може повећати ризик од погоршања здравља, а најновије истраживање показује да живот у градовима има негативан утицај на људски мозак.

Научници су проучавали мождане структуре 900 људи који су учествовали у истраживању, а рангирали су их по томе колико далеко живе од већих саобраћајница и колико су били изложени разним честицама у ваздуху.

Сви су били старији од 60 година, нису имали знакове деменције нити можданог удара, а мјерен је низ фактора везаних уз здравље мозга.

Резултати су показали да је повећање од само два микрограма загађених честица у ваздуху, које је често у урбаним подручјима Њујорка, повезано са смањеним волуменом мозга и "тихим" можданим ударима, односно одумирањима мањих дијелова мозга због зачепљења капилара.

Резултати показују да је загађење повезано са опасним посљедицама по старење мозга, чак и код особа које не пате од деменције или можданог удара.

Особе које живе у урбаним подручјима имале су волумен мозга упоредив са волуменом годину дана старије особе из чишћих подручја, као и 46 одсто већи ризик од "тихих" можданих удара - наводе научни портали.