latinica  ћирилица
07/05/2015 |  17:21 | Аутор: СРНА

Пробудити свијест о пружању помоћи угроженима

Генерални секретар Црвеног крста Републике Српске Ђоко Михајловић данас је истакао важност буђења свијести свих грађана БиХ о потреби пружања помоћи социјално угроженим категоријама становништва.

Поводом сутрашњег обиљежавања Свјетског дана Црвеног крижа/крста и Црвеног полумјесеца, те Недјеље Црвеног крижа/крста и Црвеног полумјесеца, која се обиљежава од сутра до 15. маја, Михајловић се осврнуо и на програмске активности ових организација, које се односе на добровољно даривање крви, упозоравање на мине, службе тражења, те истакао допринос који Црвени криж/крст у цјелини даје друштву.

Генерални секретар Црвеног крижа ФБиХ Намик Хоџић истакао је да је Недеља Црвеног крижа/крста ове године посвећена обиљежавању 50 година од настанка седам принципа Друштва, а то су хуманост, непристрасност, неутралност, независност, добровољност, јединство и универзалност.

Након представљања плана активности ове организације, Хоџић је навео да планирају посјету повратницима у мјесто Страгичине код Рудог, у сарадњи са Црвеним крстом РС, планиране обиласке грађана који су претрпјели велике штете током прошлогодишњих поплава и уручивање пакета хуманитарне помоћи, те завршетак обнове кућа у Топчић Пољу и Маглају у сарадњи са Црвеним полумјесецом Уједињених Арапских Емирата.

Апеловао је да органи власти препознају Црвени криж/крст као лидера хуманитарног рада, те организацији пруже подршку, јер се само тако може адекватно одговорити на потребе грађана.

Главни секретар Друштва Црвеног крста/крижа БиХ Бранко Леко, представио је акцију помоћи становништву Непала. С обзиром на мањак капацитета овог друштва, донесена је одлука да се отвори хуманитарни број телефона 17003 и позивом на њега донирају се двије КМ.

Отворен је и посебан жиро-рачун за сакупљање новчаних донација у Сбербанци БиХ 140-101-11300020.