latinica  ћирилица
12/05/2015 |  12:07 | Аутор: Б92

И Американци хоће кубанску вакцину против рака

За САД ново успостављање дипломатских веза с Кубом значи много више од увоза најбољих цигара на свијету – нуди и ефикаснији начин у борби против посљедица пушења.

Наиме, кубански научници већ деценијама производе вакцину против рака плућа под називом Cimavax.Сада су истраживачи  Roswell Park Инстутута за проучавање канцера у Бафалу склопили договор са колегама с Кубе за клиничка испитивања вакцине, у нади да ће америчка Агенција за храну и лијекове дати одобрење за њену употребу.

Кубанска влада почела је да прописује Cimavax грађанима потпуно бесплатно још од 2011. Вакцина утиче на протеин од називом епидермални фактор раста, који стварају канцерогене ћелије како би сигнализирале другим да неконтролисано расту.

Иако вакцина не циља директно тумор, она успорава његов раст, а експерименти из 2008. показали су да пацијенти који добију ту вакцину живе од четири до шест мјесеци дуже у односу на оне који је нису примили.

Таква ефикасност овог лијека навела је неке европске земље и Јапан да започну сопствене клиничке студије, али САД то није могла због "ледених" дипломатских односа с Кубом.

Истраживачи Roswell Park  сада се надају да вакцина може да служи и у превенцији тумора, попут типичне вакцине и испитаће њено дјеловање на друге типове рака који користе исти протеин.