latinica  ћирилица
13/05/2015 |  08:56 | Аутор: РТРС

Близу 200 научника упозорава на опасно зрачење мобитела (ВИДЕО)

Научници из области билогије и здравља из Русије и Ирана у САД позивају УН, Свјетску здравствену организацију и националне владе да развију строге прописе везане за уређаје и мобилне телефоне који стварају електромагнетна поља, будући да постоји све више доказа о здравственом ризику.
Претјерана употреба мобилних телефона узрокује тумор на мозгу? (илустрација) -
Претјерана употреба мобилних телефона узрокује тумор на мозгу? (илустрација)

Чак 195 научника из 39 земаља, аутори су студије на 2.000 страница о учинцима неионизирајућег зрачења, који је дио електромагнетног спектра. У писму, упућеном 11. маја 2015. истичу да уређаји попут мобитела представљају ризик од рака, генетског оштећења, промјене у репродуктивном систему, те утичу на способност учења и памћења.

"Грубо речено, овакво зрачење оштећује живе станице што доводи до преране смрти", рекао је у видео поруци др Мартин Бланк, из Одјела за физиологију и Ћелијску биофзику на Универзитету Колумбија.

"Створили смо нешто што нам штети, а све је изван контроле. Прије Едисонове сијалице било је врло мало електромагнетног зрачења у нашем окружењу. Данас је тај ниво много пута већи од природног, а убрзано расте због свих нових уређаја који емитују ова зрачења".

Један од примјера који је навео је мобител. Бланк је указао на студију која је повезала широко распрострањену употребу мобилних телефона и учесталост фаталног рака мозга код млађих људи чији је број утростручен.

Међународна агенција за истраживање карцинома (ИАРЦ) класификовала је радиофреквенцијска зрачења као "могући канцероген", (група 2Б), 2011. године, те изразито ниска фреквенцијска поља 2001. године. Ипак, WHО и даље игнорише препоруке своје властите агенције те фаворизује смјернице препоручене од стране Међународне комисије за заштиту од неионизирајућег зрачења (ИЦНИРП). Те смјернице, које бира и израђује самостално одабрана група индустријске бранше, дуго се критикују као не-заштитне.

У апелу се УН позива да ојача своје савјете о ризицима електромагнетних поља за људе и процијени могући утицај на животињски свијет и друге живе организме под покровитељством УН-овог програма за заштиту околине.

Научници су такође потписали захтјев УН-у и државама чланицама да се заштити глобална људска популација и животињски свијет од изложености ЕМ пољима.

Научници указују да је неконтролисана употреба радиофреквенцијског зрачења у мобителима и Wи-Фи-у довела до кризе у јавном здравству. Бланк додаје да су захтјеви научника о повећању стандатда заштите игнорисани од стране Одбора за сигурносне стандарде, те да им је речено да су сигурносна ограничења, која они предлажу, сувише висока.

"Они нас не штите", додао је Бланк. "Ми смо заправо сви дио великог биолошког експеримента који се одвија без нашег знања. Да бисмо заштитили себе, нашу дјецу и нашу екосистем, морамо успоставити више стандарде о заштити", истакао је Бланк.