latinica  ћирилица
13/05/2015 |  11:00 | Аутор: Агенције

Шта нам произвођачи подваљују у декларацији!?

Да ли заиста знате шта садрже намирнице које једете? Уколико немате обичај да провјеравате списак састојака у вашој омиљеној храни и грицкалицама, онда ће вас ово изненадити!

Сир, који није сир, шећер сакривен испод различитих имена и маслиново уље, које није "екстра дјевичанско", као што сте мислили.

Ридерс дајџест разговарао је са бројним стручњацима, а резултат је чланак под називом "Педесет тајни које вам произвођачи хране никада неће открити". Главни уредник магазина Лиз Вакариело савјетује читаоцима да се потруде да сазнају што више о производима које често конзумирају. 

Шећер се често крије под другачијим именом

Произвођачи имају обичај да користе друга имена за шећер, нарочито ако га у производу има у великим количинама. Често се користе називи као што су високофруктозни кукурузни сируп, кристали шећерне трске, декстроза, евапорисани сок од шећерне трске, сок од агаве и концентрисани воћни сок.

Други трик којим се служе је "намјерно коришћење два или више различитих врста како шећер не би био први на листи састојака", каже Волтер Вилет са Универзитета Харвард.

Сир који није сир

Дјеца веома воле качкаваљ, који јелима даје пријатан укус. Међутим, многи "производи на бази сира", попут листића качкаваља, уопште не садрже сир, каже Мелани Ворнер, ауторка књиге "Како је прерађена храна овладала америчким јеловником". Исто се односи и на поједине рендане сиреве.

- Да би уштедили и поједноставили процес производње, произвођачи дио млијека замјењују концентратом млијечног протеина или концентратом протеина из сурутке - објашњава Мелани Ворнер.

Према смјерницама америчке Агенције за храну и лијекове, ови производи не спадају у категорију сирева.

Лосос из узгоја бољи од дивљег

Лосос из узгоја не мора бити лош избор, нарочито ако сте га купили у продавници која води рачуна о томе од кога га набавља. Нека истраживања показују да садржи мало више омега-3 масних киселина од дивљег лососа, тврди доктор Роберт Џ. Дејвис.

Више врста житарица и интегралне житарице

Житарице важе за веома здрав састојак у исхрани, али се купцима савјетује опрез, будући да њихово благотворно дејство варира од производа до производа. Ако тражите производе са високим садржајем влакана, имајте на уму да они са ознаком "више врста житарица" садрже мање влакана него што сте претпостављали, за разлику од производа од интегралних житарица (цијело зрно).

Маслиново уље које користите можда није најквалитетније

Истраживање Универзитета Калифорније показало да је маслиново уље често мање квалитетно него што се може закључити на основу етикете. Чак 70 одсто уља која се могу наћи на полицама у супермаркетима била су ужегла или нису испуњавала критеријуме да би била окарактерисана као "екстра дјевичанска".

Квалитетно уље ћете препознати по тамном стаклу или лименом паковању, амбалажи која га штити од свјетлости, али и по датуму бербе, који је обично утиснут на паковању маслиновог уља квалитетнијих произвођача, савјетују познаваоци.

За дијабетичаре су понекад тјестенине од бијелог брашна, боље од интегралног

Посљедњих година стално слушамо да је интегрално брашно здраво, а бијело нездраво.

Дијабетичари и особе са повишеним шећером крви требало би да читају декларацију прије куповине. Понекада пасте од интегралног брашна имају више скроба него оне од стандардног, а све зависи од начина производње. Да бисте били сигурни захтијевајте пасту са нижим гликемијским индексом, а неки произвођачи ту информацију стављају и на декларацију.