latinica  ћирилица
18/05/2015 |  11:32 | Аутор: ТАНЈУГ

Мало или много сна, већа вјероватноћа за мождани удар

Истраживање спроведено у Америци указује на већи ризик за мождани удар (шлог) код особа које спавају премало, али и код оних које спавају превише.
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Према подацима прикупљенима током девет година од око 204.000 испитаника с повишеним крвним притиском, знатно већи ризик за мождани удар је био присутан код особа које су просјечно спавале мање од пет сати или више од осам сати.

Мање од пет сати сна је било повезано са просјечно 83 одсто већим ризиком за мождани удар, а више од осам сати са 74 одсто већим ризиком, пише портал Плива.

У посматраном раздобљу је шлог забиљежен код пет одсто испитаника са идеалним трајањем сна, код 11 одсто испитаника који су спавали премало и око 14 одсто учесника истраживања који су спавали превише.

Према мишљењу научника, уочено повећање шанси за мождани удар повезано с трајањем сна је могуће објаснити посљедицама веће присутности хормона стреса кортизола код особа које спавају премало и израженијим излучивањем хемикалија повезаних с упалним процесима код учесника истраживања који превише спавају.