latinica  ћирилица
03/06/2015 |  16:32 | Аутор: Независне

Опасна болест стигла у Хрватску

Сврби вас сваки дјелић коже. Имате осјећај да вам милијарду мрава или црва јури испод ње. Просто је неиздрживо. Потом се отварају ранице из којих излазе нити налик на црве. Да, то су симптоми језиве болести моргелон, која напада свијет, а стигла је и у Хрватску!

У Загребу се с њом тренутно бори Б. А. (50), која је након пет мјесеци разних мука, одгонетнула шта јој се догађа.

Истине ради, прије три године исте симптоме описала је Новосађанка Аранка Лукач тврдећи да љекари нису знали шта је са њом и упутили су је код психијатра. Колико је реално да наша психа произведе пуцање коже из које излазе нити, то ни свјетски стручњаци још не знају, али оно што је сигурно је да је досад у свијету регистровано неколико милиона пацијената, највише у Америци, а болест је продрла и у Европу, преноси Ало.

Теорије о моргелону

Поједини свјетски љекари теоретишу да је та болест производ психијатријског поремећаја личности, јер болесници имају осјећај да им нешто гмиже испод коже. Заговорници “кемтрејлса“ и погубног утицаја ГМО на организам човјека кажу да су влакна која излазе из коже њихова посљедица. Први пут болест је описана 2001. године у Америци када се двогодишњи син биологичарке Мери Леитао разболио.

Прим. др Невенека Димитријевић, љекар опште медицине, каже за “Ало!“ да није немогуће да јој такав пацијент ушета у ординацију, “али да нема шансе да он у нашем здарвственом систему буде дијагностикован“!

''Док се пацијенти жале на симптоме који још нису изражени, ми само можемо да им пропишемо симптоматску терапију и заказујемо контроле. Уколико се не десе позитивни помаци, шаљемо их даље код специјалиста. Већ се сусрећемо са неспецифичним кожним промјенама које нису алергијске, нити су их изазавале бактерије и вируси.

Са друге стране, наш систем је посебно ограничен лошим лабораторијским могућностима, нема реагенаса. Ми смо сиромашна земља, чак и да нам се болест појави, не знам шта бисмо са тим пацијентом'', каже саговорница.

Др Димитријевић лично не вјерује у теорију да нас авиони запрашују хемијом из ваздуха (кемтрејлс) и да генетски храна може да изазове ту болест, али каже да постоји нешто слично у инфектологији.

''Постоје ларве које полажу неки инсекти. Оне шетају испод коже човјека. Симптоми болести моргелон врло личе на то. Не вјерујем да неко или нешто може да нам убаци влакна под кожу, нити да их створи храна '', наглашава та докторка.

Батут: Нема регистрованих случајева у Србији

У Институту за јавно здравље “Др Милан Јоановић Батут“ кажу да до сада нема података о регистрованим случајевима у Србији.

''На основу података из стране литературе, обољење моргелони дефинише се као неразјашњено обољење коже, односно као скуп различитих симптома са примарном манифестацијом на кожи, а до сада урађене студије нису доказале да се ради о заразном обољењу које је изазвано неким инфективним узрочником'', наводе из Батута.

Симптоми
- осјећај неподношљивог свраба
- осјећај да црви гмижу испод коже
- отварање рана
- из њих излазе влакна налик на црве