latinica  ћирилица
08/06/2015 |  13:48 | Аутор: vecernjenovosti

Читајући гене откривамо ризик од карцинома

Нова методологија прво ће се примењивати за превентивно тестирање насљедних малигних тумора дојке и јајника, плућа, простате и коже. Анализом може да се установи на стотине мутација, али то не значи да ће се развити болест...

Пацијенти у Србији моћи ће помоћу револуционарног уређаја за одређивање генетског кода из крви, за само неколико дана да открију да ли им пријети рак, или неко друго обољење!

Овај уређај, тзв. "мисек", који кошта 135.000 евра, Институту за онкологију и радиологију Србије донирала је Фондација принцезе Катарине, уз помоћ "Астра Зенеке" и "Хемофарм фондације".

На овакав вид тестирања за годину дана би могло да буде упућено око 800 жена.

Новом методологијом се за неколико дана може добити читав људски геном, али ће се код нас најприје примјењивати за превентивно тестирање насљедног карцинома дојке и јајника, као и карцинома плућа, меланома, рака простате - открива за "Новости" др Синиша Радуловић, директор Службе за научноистраживачку дјелатност у Институту за онкологију и радилогију. - Ова врста тестова постојала је и раније, али је трајала мјесецима, па су резултати некада стизали прекасно за одређивање најбоље терапије.

* Који пацијенти ће моћи да се тестирају?

- Прије свега оне жене које су већ добиле карцином јајника или дојке, али су млађе од 50 година. Осим њих тестираћемо и остале, здраве женске чланове фамилије, и код њих, путем овог новог лабораторијског теста утврђивати да ли постоји ризик од болести, односно мутиран ген који временом доводи до карцинома.


* Шта се тачно види на том тесту?

- Након што наши генетичари ураде анализу, шаљу је у свјетске базе. У анализи може да се открије чак стотине мутација, али не значи да је свака мутација и болест. Ми провјеравамо да ли постоји мутација на генима БРЦА1 и БРЦА2 који узрокују карцином дојке и јајника.

* Какав је даљи поступак када откријете да неко има мутиран ген, а још се није развила болест?

- Жена би у том случају требало редовно да буде под контролом љекара, а које мјере ће да предузме индивидуална је одлука.

* На који начин сазнање о мутираном гену може да помогне жени која је већ обољела?

- За оне жене које имају мутиран ген, постоје лијекови, засад само за рак јајника, који раде управо оно што није урадио ген - поправљају ДНК. Ови лијекови се у свијету однедавно користе заједно са хемиотерапијом и имају много бољи ефекат у лијечењу.

* За шта ће још моћи да се користи овај апарат?

- Помоћу њега ћемо моћи, као што се већ ради у неким свјетским болницама, да анализирамо постојећи тумор, и да видимо какве све мутације гена он носи. То ће да усмјери љекаре да пацијенту на самом почетку болести одреде најбољу терапију, односно да процјене да ли ће циљана или хемиотерапија, или обје, да дају најбоље резултате.

* Како су се до сада показала ова предвиђања?

- Посљедњи резултати за карцином плућа показују да, ако се пацијенти лијече циљаном терапијом, живе дуже него они који су се лијечили хемиотерапијом. Међутим, неки карциноми имају више од 300 мутација, а засад постоји само око 20 лијекова који покривају само неке мутације. То значи да је још увијек тешко лијечити болести које носе више мутација.

* Да ли ћете тестирати и оне који носе ризик од других, најчешћих карцинома?

- Наравно. Познато је да неки гени учествују у настанку карцинома простате код мушкараца, а ми једини у Србији, иначе, имамо фармакогенетски сервис. Ту пацијентима из цијеле земље тестирамо и гене који учествују у настанку карцинома дебелог цријева, плућа, затим гене криве за настанак хроничне мијелоидне леукемије, као и мутације на БРАФ гену, који је у половини случајева узрочник меланома.

* Постоји ли још неки начин да се открије карцином у најави?

- Путем такозване течне биопсије, коју такође планирамо ускоро да уведемо на Институт, могу се открити малигне ћелије док још нису "затровале" неки други орган. Тумор, док је још у зачетку, док расте, сам од себе се распада и избацује малигне ћелије у крв, која их даље носи у друге дијелове тијела. Тако, уосталом настају метастазе. Ћелије тумора носе са собом и туморски ДНК. Узимањем крви, дакле, без вађења туморског ткива, путем овог уређаја, откривамо које све мутације гена са собом носи постојећи тумор, и који органи су у опасности.

* Утиче ли то на одређивање или промјену терапије?

- На овај начин можемо да откријемо да ли постоје метастазе или само туморске ћелије пливају у крви, што опет значи да ће метастаза бити. Даље, анализом гена можемо да видимо и број циркулишућих ћелија, што нам указује колико је болест агресивна и колико ће брзо да се рашири. Такође, откривамо и које мутације постоје, и на основу тога бирамо најбољи лијек, као што је у случају карцинома јајника и дојке.н

 

* Ко гарантује тачност резултата?

- Наша лабораторија, као и свака која се бави молекуларном дијагностиком, мора да учествује редовно у екстерним програмима квалитета. Ипак се ради о резултату који одлучује судбину болесника!