latinica  ћирилица
09/06/2015 |  12:26 | Аутор: СРНА

Бијељина- Четири деценије максилофацијалне хирургије

Болница "Свети врачеви" у Бијељини обиљежила је четири деценије рада максилофацијалне хирургије уручивањем захвалнице пензионисаном примаријусу Младену Поповићу за све што је учинио у организацији и развоју ове медицинске гране.

Директор Болнице Синиша Максимовић подсјетио је да је 1974. године ова здравствена установа добила првог максилофацијалног хирурга са завршеном специјализацијом на Војномедицинској академији у Београду, доктора Поповића, сина бечког ђака и угледног бијељинског љекара Војке Поповића.

Максимовић је рекао да јубилеј није могао бити обиљежен прошле године због мајских поплава у региону, због чега је на 41. годишњицу одржан стручни састанак на којем су захвалнице за дугогодишњу успјешну сарадњу уручене професору доктору Ружици Козомари са ВМА у Београду и доктору Маринку Каралићу са бањалучке Клинике за максилофацијалну хирургију.

- Максилофацијална хирургија коју данас познајемо у бијељинској болници није имала лаган пут у свом развоју и зато је важно да памтимо имена чувених претходника и значајних догађаја за које се везују научна сазнања и практични поступци без којих не би било ни данашње максилофацијалне хирургије у Бијељини - истакао је Максимовић.

Посљедњих девет година у савременој болници "Свети врачеви" у Бијељини ради максилофацијални хирург Томо Ковачевић, који је у том периоду урадио више од 3.000 операција у лица, вилице и врата.

Ковачевић каже да су тумори најчешћа патологија у овој области и чине доминантних 85 одсто интервенција.