latinica  ћирилица
10/06/2015 |  19:04 | Аутор: Б92

Одвикавање од пушења све теже

У дуван се убацују јаче хемикалије, па је по престанку пушења апстиненцијална криза сада израженија. Старе тактике за одвикавање од овог порока више не дају резултате.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

Од када су произвођачи дувана, као одговор на нове и ефикасне лијекове за одвикавање од пушења, у цигарете убацили нове и јаче хемикалије, све је теже ослободити се ове зависности, која је према ријечима стручњака, постала једнака хероинској.

До прије 10 година, оставити цигарете је било много лакше, а чак 15 одсто пушача је без икаквих проблема могло да престане да пуши. Зависност је сада знатно јача, а апстиненцијална криза тежа. И поред многобројних кампања против пушења и забрана пушења, број пушача је у порасту.

Према ријечима примаријуса др Петра Боровића, предсједника Савеза Србије против пушења, зависност од никотина брзо настаје и одржава се послије сваког удахнутог дима.

- У мозгу се налазе никотински рецептори који имају потребу за никотином на сваких 20 минута. Када добију дозу никотина они стимулишу нервне ћелије да луче јаке опијате, као што је допамин, који вјештачки изазива осјећај опуштености и благог задовољства.

Зато сада некадашње тактике за одвикавање од пушења немају много ефекта. На примјер, пушењем већег броја цигарета узастопно, како би се развило гађење према пушењу, чему многи пушачи прибјегавају, може бити веома опасно, јер велика количина никотина која се у кратком временском периоду удахне може да проузрокује озбиљне здравствене проблеме.

С друге стране, метода која подразумијева постепено смањивање броја попушених цигарета дневно такође се није показала дјелотворном, јер се током периода продужава агонија пушача. Узимање антидепресива, као најрадикалнија метода одвикавања, такође може да изазове низ компликација.

Методе за одвикавање од пушења уз коришћење лијекова могу се подијелити на неникотинске и никотинске. Примјеном никотинске методе (лијекови, односно помоћна љековита средства и помагала која у себи садрже никотин у било којој концентрацији) у процесу одвикавања од пушења, број рецептора за никотин се не смањује, већ се практично само "задовољавају", чиме се, такорећи, одржавају у животу. Примјеном ових производа пушач у тренутку жеље за цигаретом уноси у организам извјесну количину никотина коју би иначе унио пушењем цигарета, због чега се предност даје неникотинским методама.

- На тржишту постоје регистровани препарати, у слободној продаји, који садрже биљне супстанце, као што је цитизин из биљке "златна киша". Цитизин се везује за никотинске рецепторе и даје исти осјећај релаксације и задовољства као и никотин из цигарете, али истовремено не одржава број никотинских рецептора у мозгу, већ их смањује. Није токсичан и не ствара зависност. Већ за три до пет дана губи се жеља за цигаретом, с тим што је неопходно терапију наставити док се не попије цијела кутија - објашњава др Боровић.

Многобројне студије показале да је цитизин супериорнији у процесу одвикавања од пушења, како у односу на плацебо, тако и у односу на никотинску супституциону терапију. Цијена терапије цитизином неколико пута је нижа у поређењу са другим производима који се користе за одвикавање од пушења.