latinica  ћирилица
19/06/2015 |  16:17 | Аутор: Агенције

У С. Кореји тврде да су нашли лијек за МЕРС, еболу и сиду

Сјеверна Кореја објавила је данас да је у овој земљи откривен лијек који може да спријечи и излијечи болести као што су МЕРС, ебола, САРС и Сиду.
Лабoраторија - Фото: АП
ЛабoраторијаФото: АП

Земља која се држи врло затворено није за ово дала никакве доказе и та тврдња ће највјероватније бити прихваћена са великим скептицизмом, наводи агенција АП и додаје да је Сјеверна Кореја познатија по свом нуклеарном програму кога развија упркос критикама из свијета.

Званична сјевернокорејска новинска агенцја КЦНА (Корејска централна новинса агенциа) јавила је да су сјевернокорејски научници развили лијек Кумданг-2 од гинсенга и других састојака.

Сјеверно Кореја се хвалила за исти лијек током епидемије птичјег грипа 2006. и 2013. године.

Ова објава дата је док се у супарничкој Јужној Кореји боре са епидемијом Блискоисточног респираторног синдрома у којој је умрло око двадесет људи а преко 160 је инфицирано прошлог мјесеца. Не постоји вакцина за ту болест.

МЕРС је откривен 2012. и најчешће се од њега оболијева у Саудијској Арабији. Припада породици коронавируса попут обичне прехладе и САРС-а и може изазвати грозницу, проблеме с дисањем, упалу плућа и отказивање бубрега. Вјерује се да је вирус прво пренесен с камила, али се може преносити и преко људских тјелесних течности.