latinica  ћирилица
24/06/2015 |  15:56 | Аутор: Агенције

Трикови који ће вам помоћи код претјераног знојења

Ако се у љетњим мјесецима претјерано знојите, послушајте сљедеће савјете, који ће вам помоћи да самоувјерено закорачите на улицу и уживате у сунцу.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

"Уколико се знојите толико да се осјећате непријатно и да то утиче на ваш друштвени живот, школу или посао, право је вријеме да размотрите како да рјешите проблем", каже дерматолог Џејсон Милер.

СМАЊИТЕ УНОС КОФЕИНА

Можда волите да дан започнете шољом кафе, али ваше знојне жљезде не могу да кажу то исто. Постоје два разлога зашто дневна доза кофеина може да вам учини противуслугу.

Кофеин стимулише ваш нервни систем, који активира знојне жљезде, па долазимо до закључка да што више кофеина пијете, то се више знојите. Топлота од пића такође може да загрије ваше тијело довољно да почне да се зноји.

Не морате да престанете да пијете кафу, али замјените топлу хладном кафом.

БЕЗ ЗАЧИЊЕНЕ ХРАНЕ

Као и кафа, и зачињена храна активира неуротрансмитере изазивајући знојење. Капсаицин, хемијски састојак љутих папричица може да вас презноји из два разлога.

"Први разлог - конзумирање ове хемикалије може да превари тијело мислећи да осјећа неку врсту трауме, што повећава стрес и знојење", каже дерматолог Џесика Крант.

"Капсаицин такође покреће одређене типове нервних завршетака који реагује једино на благу врућину, па све што је јаче од тога,оно третира као превише вруће и почиње да се зноји како би се охладило.", додаје она.

НЕМОЈТЕ ДА СЕ ОСЛАЊАТЕ НА ДЕЗОДОРАНС

Уколико користите дезодоранс да бисте укротили пазух, радите погрешно. Иако ће дезодоранс замаскирати било који непријатни мирис, антиперспирант је оно што заправо спријечава знојење.

Антиперспиранти садрже алуминијумску со, који када се прикључе вашим знојним жљездама, редукују количину зноја која путује ка вашој кожи.

Др Милер сајветује да антиперспирант користите два пута дневно, укључујући и једном у току ноћи. Наносите га на суву кожу и умасирајте га у кожу. Тако ћете спријечити иритацију и побољшати ефекат.

ОСТАНИТЕ СВЈЕЖИ ИСПОД ПОЈАСА

Ваш пазух није једини дио тијела који се зноји, па препоручујемо да користите додатне снажне антиперспиранте против знојења на препонама.

"Будите опрезни и користите здрав разум, па одмах прекините с антиперспирантима уколико добијете осип, пецкање или иритацију", савјетује др Крант.

ПРОМЈЕНИТЕ ГАРДЕРОБУ

Ако знате да ћете доста времена проводити напољу, опредјелите се за пријатну тканину попут лана и памука. Одјећа која апсорбује зној, као што је одјећа за теретану, такође могу да вам помогну да останете суви.

Ако имате проблема са знојење стопала, немојте да идете боси у затвореним ципелама. С друге стране, чарапе могу да апсорбују зној прије него што стопала почну да емитују непријатан мирис. Најбоље је да се у том случају опредјелите за чарапе од памука.

РАЗМИСЛИТЕ О АЛТЕРНАТИВНОМ ТРЕТМАНУ

Уколико промјените исхрану гардеробу и дезодоранс, а то вам ипак не помогне, обратите се љекару. Постоји неколико лијекова и других третмана који могу да помогну у рјешавању овог проблема.

Убризгавање ботокса је једна од варијанти која може успјешно да третира ваш проблем претераног знојења испод пазуха. Међутим, то није трајно рјешење, будући да резулати могу да потрају до шест мјесеци.

Ако баш и не волите игле, размислите о лијековима попут гликопиролата, лијек који се узима оралним путем, који блокира нервне импулсе до ваших знојних жљезда. Ипак, неопходно је да се прије свега обратите љекару, па ће вам он помоћи и изабрати најбољу терапију за вас.