latinica  ћирилица
29/06/2015 |  08:25 | Аутор: Вечерње новости

Од чега најчешће болујемо?

Више од 95 одсто свјетске популације има најмање један здравствени проблем. Само 4,3 одсто особа у свијету није имало никаквих тегоба у 2013. Порастао је број пацијената који имају више од 10 болести.

Више од 95 одсто свјетске популације има најмање један здравствени проблем, а трећина, тачније 2,3 милијарде људи, има пет и више болести, објављено је у новој студији у коју су обједињени подаци из 188 земаља. Само 4,3 одсто особа у свијету није имало никаквих здравствених потешкоћа у 2013. на коју се односе подаци, наводи се у студији глобалног терета болести коју је објавио часопис Лансет.

Са порастом популације, и пропорционалним порастом броја старијих, број људи који имају здравствене проблеме рапидно расте у посљедњим деценијама, упозоравају аутори. Ови резултати произилазе из обимне и веома детаљне анализе која је имала за циљ да утврди стање, ниво и тренд болести, здравља и неспособности свјетске популације у периоду од 1990. до 2013. године.

Утврђено је да се за 23 године водећи узроци губитка здравља нису значајније промијенили. Болови у доњем дијелу леђа, депресија, анемија изазвана недостатком гвожђа, болови у врату, и губитак слуха повезан са старењем били су најчешћи здравствени проблеми и тада и сада.

У 2013. години мишићно-коштане болести (углавном болови у доњем дијелу леђа, врату и артритис) и поремећаји менталног здравља (претежно депресија, анксиозност, алкохолизам и коришћење дрога), чинили су готово половину свих болести у свијету.

Научници упозоравају и да стопа инвалидитета расте брже од стопе смртности. На примјер, током посматране 23 године дијабетес је у свијету порастао за чак 43 одсто, док је смртност од ове болести нарасла само за девет одсто.

- Чињеница да морталитет брже опада од учесталости фаталних болести и повреда додатни је доказ да треба више пажње обратити на здравствене проблеме који узрокују инвалидност и неспособност, а не само фокусирати се на смањење морталитета - рекао је професор Тео Вос, вођа студије и професор глобалног здравља у Институту за мјерење и процјену здравља Универзитета у Вашингтону.

Студија инциденце и преваленце болести и повреда у 2013. години урађена је на основу анализе 35.620 извјештаја коју су достављени из 188 земаља у периоду 1990 до 2013. године. На овај начин су прецизирани најзначајнији разлози који доводе до поремећаја здравља и утичу на укупне трошкове у здравству између 301 акутне и хроничне болести и повреде, и 2.337 посљедица једног или више поремећаја здравља.

Као кључни издвајају се сљедећи подаци из студије:

- У 2013. години, болови у доњем дијелу леђа и озбиљна депресија налазе се међу првих десет највећих узрочника поремећаја здравља у свим земљама, и узрокују веће трошкове у здравству од дијабетеса, хроничне опструктивне болести плућа и астме заједно.

ОСАМ ВОДЕЋИХ УЗРОКА ХРОНИЧНИХ БОЛЕСТИ

Код више од 10 одсто свјетске популације утврђено је најчешћих осам узрочника хроничних болести у 2013. години:

1. каријес на сталним зубима (2,4 милијарде),

2. тензионе главобоље (1,6 милијарди),

3. анемије због недостатка гвожђа (1,2 милијарде),

4. недостатак ензима глукоза-6-фосфат дехидрогеназе (1,18 милијарди),

5. губитак слуха повезан са старењем (1,23 милијарде),

6. генитални херпес (1,12 милијарде)

7. мигрене (850 милиона),

8. аскаријаза, болест чији је узрочник паразитска ваљкаста глиста (800 милиона).

 ДЕСЕТ НАЈЧЕШЋИХ БОЛЕСТИ У СВИЈЕТУ

1990. година:

1. инфекције доњих дисајних путева

2. дијареја

3. компликације пријевремених порођаја

4. исхемијска болест срца

5. шлог

6. хронична опструктивна болест плућа

7. маларија

8. туберкулоза

9. неухрањеност због недостатка протеина

10. неонатална енцефалопатија

2010. година:

1. исхемијска болести срца

2. инфекције доњих дисајних путева

3. шлог

4. дијареја

5. ХИВ/АИДС

6. маларија

7. бол у доњем дијелу леђа

8. компликације пријевремених порођаја

9. хронична опструктивна болест плућа

10. повреде на путу.