latinica  ћирилица
29/06/2015 |  16:06 | Аутор: Политика

Бауер: У Сребреници је било масовно убиство, а не геноцид

Један од водећих стручњака за холокауст и геноцид Јехуда Бауер каже да лично мисли да се у Сребреници догодио масовни злочин те да нема могућности да се докаже да ли је било намјере да Репбулика Српска уништи муслимане Бошњаке као етничку групу. Ако је, како каже, таква намјера и постојала, она нигдје није записана у документима.
Јехуда Бауер - Фото: Screenshot
Јехуда БауерФото: Screenshot

Уочи обиљежавања 20 година од злочина у Сребреници, Бауер је за "Политику" рекао да је о том случају случају резолуцију донио Савјет безбједности и она се ослања на међународно право, а да он лично не би био на страни оних који тај масовни злочин дефинишу као геноцид.

Упитан да коментарише најављену резолуцију Велике Британије којом се забрањује порицање геноцида у Сребреници, Бауер каже да је то логичан закључак из одлуке да се Сребреница дефинише као геноцид.

"Ако препознате нешто као геноцид, онда очигледно, порицање тога је злочин. Дакле, резолуција прати логику међународног права. Могу да разумијем логику иза те реченице, не морам да се идентификујем с тиме, али разумијем логику којом су се водили", навео је Бауер, иначе, академски савјетник Јад Вашема и професор историје и студија холокауста на Аврахам Харман институту.

Можете, каже, да се расправљате да ли је убијање неколико хиљада мушкараца и момака у Сребреници била акција са намјером да се уништи људска група дјелимично, не у цјелости, свакако.

"Међутим, шта је то дјелимично, то је проблематично питање. Лично не бих био на страни оних који Сребреницу дефинишу као геноцид. Мислим да бих то дефинисао као масовно убиство, ратни злочин и злочин против човјечности", рекао је Бауер.

Мисли и да нема могућности да се докаже да ли је било намјере да Република Српска уништи муслимане Бошњаке као етничку групу.

"Ако је и било такве намјере, она засигурно нигдје није записана у документима. Али, видите, моја позиција је позиција појединца, ја немам утицаја ни на кога ко доноси такве одлуке. Треба напоменути и да Сребреница није била једино масовно убиство у грађанском рату деведесетих година на вашим просторима. Било је масовних убистава на свим странама, дакле, не можете рећи да је Сребреница било једино масовно убиство почињено тих година", рекао је Бауер.

А на питање да ли се могу поредити холокауст, Руанда и Сребреница, Бауер каже да се сви геноциди могу поредити и сви су различити.

"Геноцид не можете одредити бројевима. Постоје племена у Амазонији у Бразилу која броје неколико стотина људи. Ако 200 њих убију бијели досељеници, да ли је то геноцид? У Руанди је било 800.000 жртава, у Сребреници до 5.000, али је тај број предмет расправе, у случају холокауста, то је највјероватније било 5,7 милиона људи, у Камбоџи 1,8 милиона. Бројеви су наравно веома важни за жртве и њихове породице, али што се тиче дефиниције, нису бројеви оно што је битно, већ елементи који су довели до геноцида", објаснио је.

Холокауст је, тумачи он, другачији од свих других геноцида на много начина. "Као прво, имате чисту намјеру, јасно изречену и формулисану: нацисти су одлучили да убију сваког Јеврејина који постоји на свијету. Са тим нема поређења. Такође, идеологија која је мотивисала холокауст била је потпуно непрагматична идеологија. То није имало везе ни са земљом, ни са новцем, ни са имањем, то је била чисто идеолошка ствар", каже Бауер.

Холокауст је, према његовим ријечима, упоредив са Руандом или било којим другим геноцидом, јер има елементе који се могу упоредити једни са другимам, а ријеч је прије свега о патњи жчртава.

"Људска патња је увијек иста, не можете да градирате патњу, да кажете да су Јевреји патили више него Тутси или муслимани Бошњаци или Руси или било ко други у ситуацији масовних убистава. Људска патња је увијек иста", прецизира је Бауер.