latinica  ћирилица
01/07/2015 |  12:41 | Аутор: РТС

У Калифорнији уведена обавезна вакцинација дјеце

Гувернер Калифорније Џери Браун парафирао је закон којим се вакцинација дјеце сматра обавезном, невезано за родитељске личне и религиозне ставове.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

То значи да родитељи у тој америчкој држави више немају превише изговора да своју дјецу не вакцинишу. Медији преносе да би овакав закон могао да утиче и на легислативне промјене широм САД.

Закон је донијет како би се зауставио пораст невакцинисане дјеце, коју њихови родитељи из одређених религиозних или непотврђених личних страхова избјегавају да вакцинишу.

Родитељи ће од сада морати да предоче потврду о вакцинацији дјеце када их уписују у вртић, седми разред и приликом промјене школе или боравка.

Кап која је прелила чашу била је када се више од 100 људи инфицирало малим богињама током посјете Дизниленду.

Након тога, стручна јавност повела је велику инцијативу за увођење обавезне вакцинације код дјеце, јер је широки медицински консензус да вакцине штите дјецу од болести, за које је превенција веома лака.

Осим религиозних схватања, многи родитељи одбијају да вакцинишу своју дјецу зато што, наводно, могу да изазову аутизам код дјеце - што никада није утврђено и за шта не постоје чврсти докази.

Усвојени закон СБ277 дозвољава изузимање дјеце од вакцинације, само у случају да малишани имају одређене здравствене проблеме, попут компромитованог имуног система.

Амерички медији преносе да би овакав закон у Калифорнији могао позитивно да утиче широм САД и да доведе и до мијењања савезног закона.