latinica  ћирилица
01/07/2015 |  22:31 | Аутор: Независне

БиХ остала без Европског олимпијског фестивала младих 2017.

Градови Сарајево и Источно Сарајево остали су без организације Европског олимпијског фестивала младих 2017. (EYOF), такмичења које је најављивано као највећи спортски догађај у БиХ након Зимских олимпијских игара 1984.
Европски олимпијски фестивал  младих (фото: sarajevotimes.com) -
Европски олимпијски фестивал младих (фото: sarajevotimes.com)

Током недавно завршених Европских игара у Бакуу челни људи Европског олимпијског комитета одржали су сједницу на којој је једна од главних тема био EYOF 2017.

"Независне" су у мају писале да припреме теку споро или боље рећи никако и да ће због недостатка новца БиХ остати без организације овог великог такмичења, што се нажалост и десило.

Извршни одбор ЕОК-а одлучио је да БиХ ускрати домаћинство такмичења за 2017.

"Потпуно искрено и одговорно рећи ћу да нас јако брину догађаји везани за EYOF 2017. Мислили смо да ћемо имати времена до 19. септембра и треће сједнице Извршног одбора ЕОК-а, али нажалост испоставило се да га више немамо. Прије четири дана у Бакуу је одржана сједница ИО на којој је једногласно одлучено да је вријеме потрошено и да ће бити предузете одређене мјере. Након ове одлуке постало је јасно да се 2017. у нашој земљи неће одржати Европски фестивал младих, али нам је остављена могућност да се то догоди 2019. године. Олимпијски комитет Турске је добио домаћинство EYOF-а 2019. године. С обзиром на то да су они већ сада доста одмакли у припремама за организацију овог догађаја, остављена нам је могућност да се с њима договоримо о замјени домаћинства. Дакле, постоји шанса да Сарајево и Источно Сарајево буду домаћини EYOF-а 2019. године", каже Квесић и наставља: "Надамо се да ће ти преговори са ОК Турске бити успјешни, те да ћемо задржати право на организацију великог спортског догађаја, какав је дефитивно Фестивал младих. За те преговоре добили смо рок до 20. јула, када морамо извијестити ИО ЕОК-а јесмо ли постигли договор са Турском. Оно што нас као Олимпијски комитет БиХ радује јесте чињеница да су руководећи људи ЕОК-а оцијенили како смо свој дио посла обавили беспријекорно. Нажалост, изостала је подршка владајућих структура у нашој земљи, а понашање током ових припрема за EYOF 2017. требало би нам бити наук за 2019. годину."

Тако је од пројекта за који је пројектован буџет од 6,2 милиона евра и који је најављен као спортски спектакл који би требало да обори рекорд по броју учесника са око 1.400 спортиста засад остало само "мртво слово на папиру", а ако се ова ситуација у наредних годину-двије не промијени, мале су шансе да и EYOF 2019. буде одржан на бх. просторима.