latinica  ћирилица
04/07/2015 |  15:58 | Аутор: Агенције

Дискус хернија: Превенција, узроци, симптоми

Уколико патите од лумбалне дискус херније, постоји неколико ствари које би требало да знате...
Бол (Фото: Thinkstock) -
Бол (Фото: Thinkstock)

Помјерањем дискуса из међупршљенског простора у слабинском дијелу кичме долази до укљештења нервног коријена. То је, најчешће, праћено болом, али требало би имати на уму о каквом је болу ријеч.

СИМТПОМИ

Бол може да "путује" од задњице, преко ноге до чланака и стопала, што се догађа због упале ишијадичног нерва у кичменом каналу. То даље доводи до бола у ногама. Мало ко ће бол у стопалима сматрати показатељем да је проблем, заправо, дискус хернија, те би због сваког бола у ногама требало да се обратите лљкару. Исто важи за осјећај трњења. Слабост у одређеним мишићима у једној или обема ногама. Бол у препонама. Дубок и оштар бол у мишићима и мишићни спазам.

Уколико повриједите леђа, може доћи и до ових симптома: Изненадни туп бол, који повећава притисак на доњем дијелу леђа. Најчешће настаје усљед наглог покрета увијања или чак приликом кијања. Активности које изводите изнова могу створити стрес у леђима. То укључује и, рецимо, спортске повреде.

УЗРОК

Дегенерација диска најчешће узрокује ове тегобе. Како старимо, диск губи одређене флуиде који му помажу да остане флексибилан. Спољни слој може створити пукотине у облику суза. Дебели гел унутар диска под притиском излази напоље и узрокује искривљење и пуцање.

ЗАШТО СЕ ДОГАЂА?

Док старимо и доживљавамо различите повреде, спољни слој међупршљенског диска може се исушити, а на њему се формирају ситне пукотине.

Понекад ово узрокује: Испупчење диска. Танки слој гела у диску може процурити у ситне пукотине, па долази до испупчења између костију и кичме.
Руптура диска. Гел доспијева до саме капсуле диска.
Комадање диска. Руптуром, диск се може потпуно одвојити од кичме и смјестити се код спиналног канала. Пукотине у диску се не обнављају саме, али бол се временом повлачи. Такође, временом тијело апсорбује грађу из диска и, у процесу ресорпције, бол нестаје.

КАДА ЈЕ СТАЊЕ АЛАРМАНТНО

Ако осјетите нагли губитак контроле трбушног зида и бешике. Осјећате укоченост и слабост у једној или обема ногама.
Уколико имате непрестани осјећај трњења и укочености чланка и стопала. Ако бол у доњем дијелу леђа прати осјећај мучнине или повишена темературеа (око 38,5 степени), дуже од 48 сати.

Наизмјеничан бол у ногама у трајању дужем од једне недјеље. Осјећате бол приликом мокрења и примјећујете крв у урину.
Уколико осјећате бол у леђима који је интезивнији док одмарате него кад сте активни. Осјећате постепен раст бола у стомаку и бешици.

ПРЕВЕНЦИЈА

Храните се здраво како бисте спријечили гојазност јер ће то смањити притисак на доњи дио леђа. Редовно вјежбајте.
Оставите пушење. Никотин лоше утиче на ваш диск, јер смањује могућност да диск апсорбује састојке који су му неопходни. Поправите држање. Ако имате повреду леђа, лоше држање и крива кичма само ће повећати бол. Заштитите леђа док сједите. Ставите мањи јастук или увијени пешкир између леђа и столице. Држите леђа у неутралном положају док спавате, тако што ћете ставити јастук између кољена.

КУЋНА ЊЕГА

Опустите се. Нађите удобан положај док се одмарате. Корисно је да лежите на поду с мањим јастуком испод главе и кољена. Шетајте кратко, по 10 или 20 минута на равној површини на свака два или три сата. Прелазите раздаљине које можете проћи без бола, посебно у ногама. Користите лијекове редовно. Није доказано, иако многи тврде супротно, да утопљавање или хлађење ледом помажу, али вриједи пробати - чак и у комбинацији. Ојачајте леђа и вјежбајте по препоруци физиотерапеута. Вјежбе за снагу и стабилност ће вам помоћи да ојачате мишиће леђа око кичме.