latinica  ћирилица
05/07/2015 |  12:52 | Аутор: РТС

За љето без здравствених проблема

Свако годишње доба има своје замке за људско здравље. На примјер у јануару и фебруару највише посла имају ортопеди, а у јулу и августу уролози и дерматолози. Међутим током цијеле године куца се на врата љекара опште праксе.

Са смјеном годишњих доба смењују се и дијагнозе у нашем здравственом картону. Зими нам највише муке задају респираторне инфекције и повреде, а љети алергије и опекотине.

„Врло честе појаве љети, за разлику од зиме, су и уједи инсеката, прије свега, комараца, али има и доста пацијената који се јављају због уједа крпеља. Љетњи проблем су и повреде коже у виду огреботина, огуљотина, посекотина, јер људи иду боси, доста бораве напољу“, каже докторка Мирјана Миладиновић из Дома здравља „Палилула“.

Међутим на прехладе нисмо имуни ни зими ни љети.

„За зиму је карактеристично да прехладе трају од седам до десет дана, праћене су високом температуром и врло често се компликују запаљењима, на примјер синуса, бронхија плућа. За разлику од њих, љетње прехладе захватају респираторне органе, блаже су и температуре, ако се и јаве, су ниже, краће трају. Код љетњих прехлада захваћен је и пробавни систем“, објаснила је докторка Миладиновић.

Када помислимо на уринарне инфекције, прва асоцијација нам је љето и пливање. То је заблуда, јер су уринарне инфекције чешће зими.

„Тада се већи број пацијената обраћа за помоћ, али љети нису поштеђени они који су имали уринарне инфекције и пливачи. Особе које љето проведу на мору и они који пливају у ријекама и језерима су склоније уколико се не придржавају савјета. А главни савјет је промјена костима након пливања, не користити влажне костиме, повећати унос течности, избјегавање одлагања мокрења“, савјетује доктор Александар Јањић из Клинике за урологију Клиничког центра Србије.

За љето без здравствених тегоба савјети љекара су бројни: од хигијене руку и тијела преко узимања течности до избјегавања врућина и наглог преласка из хладног у топло.