latinica  ћирилица
09/07/2015 |  15:03 | Аутор: Б92

Колико је довољно, а колико превише воде?

Препорука је да дневно треба уносити један и по до два литра воде, чак и ако не осјећамо жеђ.

Као и оброке, унос воде је потребно распоредити кроз дан.

Добро је започети дан с три децилитра воде на празан стомак. Такође се препоручује да након сваког оброка попијете три децилитра воде, што нас кроз дан доводи до оптималних један и по до два литра воде.

Наравно, унос воде је индивидуалан и зависи од неколико фактора: од количине хране коју једемо, пола, тежине, висине, здравља, старости и од степена физичке активности. Крупније особе и спортисти имају већу потребе за водом, пише Ординација.хр

Шта се дешава ако попијете превише воде?
Одрасла здрава особа тешко ће се "отровати" водом. То је стање при којем због превеликог уноса воде (отприлике десет до 15 литара воде у кратком року) долази до разрјеђивања свих тјелесних течности. Посљедица је смањење концентрације натријума у крвној плазми. Натријум је врло битан електролит који директно учествује у регулацији крвног притиска и у случају када му је концентрација смањена с обзиром на количину воде у тијелу може довести до отказивања срца и бубрега.

Почетни симптоми су главобоља, мучнина, грчеви и кома. Вишак воде који бубрези не могу довољно брзо избацити директно улази у ћелије које онда бубре, што је посебно опасно за мождане ћелије. Претјерани унос било које намирнице, па тако и воде, не утиче благотворно на здравље.

Врло је битно уносити довољно воде, како би организам могао правилно обављати животне функције. Али свако оптерећивање тјелесних органа водом, дугорочно може довести до нежељених посљедица, преноси Б92.