latinica  ћирилица
12/07/2015 |  17:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Отров морских пужева као лијек за рак?

Аустралијски научници су открили да би токсини у отрову морског пужа Conus episcopatus могли да помогну у развоју нових лијекова против рака.
Conus episcopatus, аустралијски морски пуж (Фото: poppe-images.com) -
Conus episcopatus, аустралијски морски пуж (Фото: poppe-images.com)

Овај морски предатор се служи отровом, једним од најјачих на свијету, како би паралисао свој плијен.

Захваљујући новој методи анализе, заснованој на биохемији и биоинформатици, истраживачи са Универзитета у Квинсленду су успјели да идентификују шест нових протеина који садрже пептиде запањујућег дејства, од којих се неки већ користе у производњи лијекова, наводи се у студији, објављеној у Аналима америчке академије наука (ПНАС).

"Надамо се да ће ове недавно откривене структуре довести до производње нових лијекова за ублажавање болова као и за лијечење рака и других болести", рекао је коаутор студије проф Пол Алвуд.

Прије годину дана, на годишњој конференцији Америчког друштва хемичара (АЦС), аустралијски научници су представили студију о једном другом морском пужу, Conidae, који живи у Тихом океану и посједује протеине чије је анагелзичко дејство 100 пута јаче од морфина.

"Отров морских пужева су комплексни коктели неколико хемијских састојака, а већина тих токсина је била досад запостављена", истакао је Алвул.

У свијету постоји најмање 700 познатих врста морских пужева.