latinica  ћирилица
17/07/2015 |  19:42 | Аутор: Вечерње новости

Уље ноћурка успорава старење

Љековита својства жутог ноћурка познавали су још Индијанци и користили га за ублажавање кожних болести, чирева и рана, али и за лијечење астме, прехладе и грипа.
Ноћурак (Фото: Shutterstock) -
Ноћурак (Фото: Shutterstock)

Пола килограма ноћног цвијета, како још ову биљку зову, даје више снаге него сто килограма говедине, тврде добро упућени! Зато се кувани коријен ноћурка у супи или сланој води препоручује болеснима и реконвалесцентима. Коријен може да се једе и свијеж као салата или да се спреми у виду туршије.

Уље ноћурка садржи есенцијалну алфа линоленску киселину, која храни мозак, повољно дјелује на нерве, штити срце и крвне судове. Осим тога, богато је и гама линоленском киселином која регулише синтезу и лучење хормона и штити ћелије од оштећења и пријевременог старења. Ноћурак се сматра најбогатијим извором ове киселине, као и биолошки активног витамина Е.

У фитотерапији уље ноћурка се користи као чистач крви и као природни лијек за снижавање нивоа холестерола и бољу циркуалцију јер спријечава згрушавање крви и упалу вена. Помаже и у лијечењу хемороида, а препоручује се и особама које болују од дијабетеса, пате од артритиса, гихта или имају менструалне болове и климактеричне тегобе. Препоручује се и хиперактивној дјеци.