latinica  ћирилица
20/07/2015 |  15:41 | Аутор: СРНА

Фоча: Успјешно изведена компликована операција тумора (ВИДЕО)

Директор Клинике за пластичну и реконструктивну хирургију у Минхену и један од водећих свјетских хирурга Миломир Нинковић успјешно је данас у Унивезитетској болници у Фочи извео комликован оперативни захват, отклонивши пацијенту из Сремске Митровице тумор са подлактице.
Фоча: Успјешно изведена компликована операција тумора - Фото: СРНА
Фоча: Успјешно изведена компликована операција тумораФото: СРНА

Након пет покушаја у Србији, два у Сремској Митровици и три на Војно-медицинској академији у Београду, двадесетогодишњем Милораду Сајићу у Фочи је отклоњен урођени хемангиом, који је почео да му изједа мишиће и кости.

Професор Нинковић каже да је операција прошла у најбољем реду и да се пацијент осјећа добро.

- Ово је релативно риједак и доста комликован случај. Урођени хемангиом се проширио од лакта до шаке, између мишића, до костију, имао је огроман волумен, али је операција прошла без проблема - каже Нинковић.

Он објашњава да му се пацијент обратио након пет покушаја операције у Србији, те да су нашли начин да операцију изведу у Фочи, гдје често и, како истиче, врло радо долази.

- Ово је по мени једна од најбољих институција која је остала у овим неким новим временима. Врло добро је хируршки организована, има све услове да могу да се раде комплексни оперативни захвати, ту је изванредан тим који може све да прати, а мени је задовољство доћи ако могу да покажем колегама нешто ново - истиче Нинковић.

Он је додао да је ова операција била добра прилика за младе специјалисте и асистенте да виде како се то ради.

- Проблем овакве операције је што се све најважније структуре на подлактици- крвни судови, нерви, мишићи, морају изоловати од туморске масе, која се мора одстранити, а да се сачува функција екстремитета - објашњава Нинковић.

Специјалиста пластичне хирургије Универзитетске болнице Фоча Дражен Ерић, који је дио специјалистичког стажа провео у Минхену код професора Нинковића, каже да је свима у овој установи част што је још једном угостила уваженог хируга и што се сарадња наставља.

- Професор Нинковић је човјек који има вољу да помогне овим просторима у едукацији љекара, поготово пластичних хирурга - истакао је Ерић, који је код професора Нинковића одбранио докторску дисертацију, прву на Медицинском факултету у Фочи из области реконструктивне хирургије.

Директор Универзитетске болнице Фоча Вељко Марић рекао је да је Нинковић професор Медицинског факултета у Фочи, те да је без обзира на своје обавезе, нашао времена да оперише младог човјека који није са ових простора.

- Овдје постоје услови за то и мислим да су грађани, не само Републике Српске и БиХ, него и шире, срећни што у Фочу долазе овакви стручњаци. Надамо се да ће се пацијент лијепо опоравити и да ће запамтити Фочу, професора Нинковића и тим који је са њим радио - рекао је Марић.