latinica  ћирилица
21/07/2015 |  08:47 | Аутор: Блиц

Вода, услов за вјежбање при високим температурама

Кад вечерас одете на тренинг, не заборавите да понесете флашицу воде!

Ако по ко зна који пут то опет сметнете с ума, осјетите да вас боли глава и мука вам је, то су симптоми озбиљне дехидрираности.

Дехидратација може да се манифестује и као дезоријентисаност, губитак свијести, повраћање, пад притиска, престанак рада бубрега, а у екстремним случајевима може да наступи смрт.

Ипак, морате да водите рачуна да не унесете превише течности, јер тада можете да западнете у стање хипонатремије, које има сљедеће симптоме: главобоља која се појачава, појачано знојење шака и стопала, конфузија, мука, повраћање, грчеви у мишићима.

Пијте воду прије, током и након вјежбања. Било би добро да у два сата прије него што изађете напоље попијете пола литра течности. Понесите воду са собом и током вјежбања попијте 150-200 милилитара на сваких 15-20 минута, чак и иако не осјећате жеђ. Наука каже да, кад осјетите жеђ, ви сте већ дехидрирани. Након вјежбања треба да надокнадите електролите које сте током вјежбања изгубили.

Вода обавезна и послије вјежби

Ако се измјерите прије и послије вјежбања, сазнаћете коју сте количину течности изгубили и ту количину треба да пијете током вјежбања. Провјерите временску прогнозу. Слушајте своје тијело, одустаните када почнете да осјећате слабост или несвјестицу.