latinica  ћирилица
26/07/2015 |  21:07 | Аутор: Б92

И Аустралија ће легализовати медицинску марихуану?

Комитет Сената Аустралије у ком се налазе представници свих већих политичких партија ове земље припрема Закон за регулацију канабиса у медицинске сврхе, како би легализовао ову биљку, упркос упозорењима законодаваца да ће се такав закон косити и са аустралијским и са међународним законима.
Марихуана - Фото: Wikipedia
МарихуанаФото: Wikipedia

Више од двије трећине Аустралијанаца подржава идеју легализације марихуане у медицинске сврхе, а свега девет одсто јој се оштро противи, показало је истраживање Палијативне његе у Аустралији.

Вођа Зелених у овој земљи Ричард Ди Натејл предложио је стварање овог закона прошлог новембра.

Међутим, Министарство здравља противи се таквом закону, зато што је у супротности са постојећим Актом о терапеутским добрима, због чега би дошло до "компликација и неизвјесности" у његовој примјени.

Узгој медицинске марихуане једног дана могао би да постане велики покретач економског раста у Аустралији, што је већ примјетно у САД. У Америци се процјењује да ће индустрија везана за канабис достићи вриједност од 14 милијарди долара до 2020., док ће свјетско тржиште, када се потпуно стабилизује, достићи и до 100 милијарди.

У Аустралији је канабис забрањен и у рекреативне и у медицинске сврхе, са изузетком ограниченог узгоја и посједовања у функцији лијека и то у неким њеним државама.