latinica  ћирилица
03/08/2015 |  11:38 | Аутор: Агенције

И са 20 минута вјежбања можете бити у форми

Изговор да немате времена за вјежбање више не важи. Научници су утврдили да и седам минута интензивне активности дневно може да вам донесе одличне резултате.
Вјежбање - Фото: Facebook
ВјежбањеФото: Facebook

Вјероватно сте чули за "HIIT" тренинг (интервални тренинг високог интензитета). Ријеч је о програму који подразумијева 60 секунди интензивног вјежбања, које прати пауза у истом трајању. У таквим условима, трошићете 15 кцал по минуту, што је двоструко више него приликом трчања на дуге стазе.

"HIIT" треба изводити тако да током једног минута активности користите око 80 одсто ваших капацитета. То значи да би требало или да мјерите откуцаје срца, или да ослушкујете свој организам. Најлакше је да одредите скалу од 20 подеока, на којој се сједење на столици налази на шестом, а фаза у којој више не можете да издржите активност на 20. "HIIT" треба да изводите интензитетом који одговара 18. подеоку.

Такве вјежбе могу да се изводе на бициклу, трчећи, пливајући, радећи вјежбе у теретани, или трчањем уз и низ степенице. "HIIT" поправља ниво глукозе у крви, а нека истраживања која су обухватила испитанике са срчаним проблемима, показала су да "HIIT" може да поправи функције срца.

Овакве вјежбе требало би да радите три пута недјељно у трајању од 20 минута, како бисте осјетили побољшање здравственог стања и кондиције.