latinica  ћирилица
04/08/2015 |  19:39 | Аутор: Б92

Страшне нуспојаве трчања по врућини

Волите да трчите у природи?

За људе са срчаним проблемима, то може бити смртоносно.

Истражитељи су дубље анализирали протеине, који су познати као натријумски канали. Они су направљени од различитих гена и играју велику улогу у електричном сигналу које одашиља људско срце.

Након што су натријумске канале састављане од мутираних гена и присутне код људи који имају породичну историји срчаних болести, изложили високим температурама, они су постали дисфункционални.

Ту настаје проблем, јер прекиди у срчаном ритму, познати као аритмија, могу вас убити у секунди.

"Не знамо тачно зашто су ови одређени облици натријумских канала осетљивији на високе температуре од других, али сумњамо да то има везе са начином на који протеини реагују са калцијумом", рекао је аутор ове студије Питер Рубен, професор на департману за биомедицинску физиологију и кинезиологију на "Симон Фрасер" Универзитету.

Наша тијела користе натријум, калијум и калцијум у деликатном балансу како би се слали сигнале између ћелија.

Мутација у овом гену је само једна од форми "дугачког QТ синдрома", стања које избацује откуцаје срца из ритма.

Овај синдром утиче на око једног у две хиљаде људи, судећи по Рубену.

"Могуће је да постоје и други облици болести који су такође осетљиви на температуру. Ми то не знамо, јер нису сви облици болести тестирани на начин на који смо ми то урадили", истакао је Рубен.

Чак иако је ваше срце здраво, било би најпаметније да се "наоружате" водом уколико трчите напољу.

"Уобичајена правила као што је потреба да останете хидрирани, што држи ваше електролите у балансу, су важна за све, али посебно за оне који имају у историји породице овакве болести, јер су они подложнији негативнијим посљедицама у оваквим стањима", наговијестио је професор.

Међутим, с обзиром да је ово здравствено стање ријетко, не треба превише да паничите, већ да будете обазривији. Поред онесвешћивања, симптоми могу укључити и осећај несвјестице или кратак дах, који није у складу са вашим вјежбањем.

Уколико вам кардиолог није дијагностиковао дугачки QТ синдром, питајте вашег љекара да ли је безбедно да вјежбате на високим температурама. То такође важи и за оне који у породици имају случајеве изненадне смрти услијед срчаних проблема.

Још једна ствар - уколико се често онесвјешћујете, реците вашем доктору, јер поред много ствари попут дехидратације или проблема са нервним системом, проблеми са срцем такође могу бити узрок тога.

Аритмија може да вам изазове несвјестицу тако што ускраћује доток крви до мозга, објашњава Рубен.

Иако можда немате срчане болеснике у породици, и даље треба да будете изузетно пажљиви док трчите по топлим данима. Пијте много воде, током и после трчања, и не заборавите на крему за Сунце!