latinica  ћирилица
11/08/2015 |  17:30 | Аутор: Агенције

Дјечји сан на удару скривеног кофеина

Док одрасли контролишу колико ће кафа попити и када, малишани током дана могу да унесу велику количину газираних пића. Неки од тих напитака садрже кофеин, који лако може да поремети сан, упозоравају стручњаци.
Дјеца (Фото: mamamia.com.au) -
Дјеца (Фото: mamamia.com.au)

Скривени кофеин садржи и топла чоколада, чоколаде с високим садржајем какаоа, ледена кафа, зелени чај (и зелени ледени чај), као и енергетски напици.

Кофеин стимулише нервни систем, што може да нашкоди дјеци. Превише кофеина може изазвати аритмије, главобољу, несаницу и мучнине. Малишани постају импулсивни и теже се концентришу, што се може одразити и на успијех у школи. 

Другим ријечима, чоколадно млијеко немојте давати дјетету прије одласка у кревет. Уколико желите да дјете унесе млијеко, можете додати мало меда или шећера.

Сокове правите цијеђењем правог воћа и што чешће дајте дјеци обичну воду јер за организам, како дјечји, тако и одраслог човјека, није здраво да се жеђ гаси само соковима, јаким чајевима. 

Исто важи и за слаткишe. Дјетету не можете потпуно забранити да их једе, али можете ограничити број чоколадица, кексића, бомбона.

Малишани могу да грицкају и суво воће, јер је то много здравији избор. Најбоље би било да учествују у куповини јер ће тако бити поносни на то што су сами бирали своју храну и због тога ће је више јести.