latinica  ћирилица
12/08/2015 |  18:30 | Аутор: Агенције

Изливи бијеса на интернету чине људе још агресивнијим

Снажно куцање по тастатури можда дјелује као добар “издувни вентил”, али је у питању велика заблуда, поручују стручњаци.

Нова истраживања показала су да ослобађање бијеса током куцања порука, мејлова, коментара на друштвеним мрежама или дописивања путем чет програма може да изазове сасвим супротан ефекат од жељеног, доносно учини постанемо још гневнији, пише "Newser".

Најугроженији су они који коментаре остављају анонимно, кажу научници.

“То што нешто чини да се осјећате боље не значи да је здраво за вас“, наводи Бред Бушман са Универзитета у Охају.

У истраживању које је спровео 2002. године, Бушман је 600 студената подјелио у три групе. Припадници прве добили су задатак да ударају врећу за бокс мислећи на своју критику, испитаници из друге групе су ударали врећу мислећи на жељу да буду у форми, док су чланови треће групе једноставно сједели два минута у миру и тишини.

Бушман је установио да су након тестирања најагресивнији и најљући студенти из прве групе, чији издувни вентил није довео до бољег расположења.

Али, шта изливе бијеса на интернету чини нарочито ризичним?

Према наводима магазина “Wall Street Journal“, у питању је то што бијес избацимо из себе прије него што се смиримо, наше коментаре затим неко може да прослиједи даље, а одговор на коментар нећемо увијек добити одмах, што додатно може да нас изнервира.