latinica  ћирилица
14/08/2015 |  11:04 | Аутор: vecernjenovosti

Хард рок, метал и панк не подстичу агресивност

Добра вијест за родитеље тинејџера који обожавају хеви метал, хард рок и панк стиже из Аустралије - ова музика не подстиче агресивност, како се раније сумњало.

Научници Леа Шерман и Женевјев Дингл истраживали су везу између бијеса и тзв. екстремних нота и установили супротно: да ова музика може чак и да каналише енергију односно умири слушаоца, али само ако заиста воли те ноте.

Испитаници су прво имали 16 минута да причају о бијесу, а затим је половина учесника имала задатак да десет минута слуша омиљену "екстремну" музику, док је друга група то вријеме провела у тишини. Измјерени су откуцаји срца, како би се установио степен узбуђења, а на крају су сви попунили упитник и оцијенили осјећање непријатељства и бијеса прије и послије интервјуа, као и након слушања музике, односно тишине.

Резултат је слиједећи: сви испитаници су били под стресом након причања о бијесу, а слушање музике, као и тишина су их опустили. Ипак, они који су слушали омиљену музику имали су знатно позитивнија осјећања од друге групе. Према њиховим ријечима, осим што су смирили, осјетили су налет инспирације и позитивно узбуђење, тако да о агресивности због музике нема говора, тврде истраживачи.