latinica  ћирилица
24/08/2015 |  12:29 | Аутор: ТАНЈУГ

Око 350 милиона људи у свијету депресивно, лијек је дружење

Поремећаји расположења су растући проблем јавног здравства широм свијета и претпоставља се да више од 350 милиона људи у свијету пати од депресије.

Истраживања су открила да друштвена подршка и пријатељи могу да имају позитиван утицај на стање особа са психичким проблемима.

Међутим, тужне вијести и веселе приче које чујемо од пријатеља могу да промијене наше емоције те се тако позитивна и негативна расположења могу ширити попут заразе, пише портал Магазин.

Да би детаљније истражили ширење, а самим тиме и мењање емоција међу пријатељима, научници универзитета из Манчестера и Ворвика посматрали су преко 2.000 адолесцената из америчких средњих школа.

Након што је забиљежен број њихових школских пријатеља и да ли су и колико депресивни, учесници истраживања су праћени годину дана да би се проучио начин на који ресположење утиче на друге.

Послије сакупљених података, научници су направили модел ширења расположења у друштвеним мрежама и то на сличан начин на који епидемиолози проучавају ширење заразних болести.

"При истраживању се водило рачуна да методологију не поремети нешто што се зове хомофилија - склоност дружења са људима који су попут нас, што би утицало на коначни резултат истраживања", објашњава вођа студије Едвард Хил.

Послије завршеног истраживања, откривено је да се депресија не шири међу пријатељима, за разлику од позитивног, веселог расположења, а код особа које су имале довољно велики број веселих пријатеља, ризик од појаве депресије био је знатно нижи, док су се с друге стране повећавале шансе за опоравак од тог психичког поремећаја.

"Овдје смо уочили јак утицај друштвене повезаности", рекао је научник др Томас Хаус истакавши да је повећано дружење ефектан начин борбе против депресије.