latinica  ћирилица
26/08/2015 |  09:36 | Аутор: ТАНЈУГ

На ауто путу у Њемачкој 83-годишњак возио у контра смјеру

Њемачки пензионер, стар 83 године, возио је јутрос читавих 20 минута у контра смјеру ауто-путем у Доњој Саксонији и тако "зауставио дах" саобраћајној полицији, јављају њемачки медији и наводе да је старац, прије него што му је полиција поставила препреку, примијетио шта ради и безбједно се зауставио у близини Брауншвајга.
Аутопут у Њемачкој (фото: Wikipedia/Gerhard Anzinger, Wels) -
Аутопут у Њемачкој (фото: Wikipedia/Gerhard Anzinger, Wels)

"Човјек није био ни под утицајем алкохола, ни лијекова, ни дроге", рекао је портпарол полиције и нагласио да је 83-годишњак морао да преда своју возачку дозволу, због изазивања опасности.

Њемачка, са својом густом мрежом аутпутева, укупне дужине најмање 12.000 километара, често је мјесто тешких саобраћајних несрећа које су изазвали управо "возачи духови", како се називају они који на ауто-путу возе у контра смјеру.

У земљи се воде бројне расправе о томе као се заштити од "возача-духова", који више пута дневно у Њемачкој погријеше излаз и нађу се "очи у очи" са долазећом колоном возила.

"Возачи-духови" проузрокују три одсто саобраћајних несрећа на њемачким аутопутевима, показује статистика, а експерти упозоравају да је проблем у томе што, ако дође до судара, онда су посљедице најчешће тешке.

Тачан број "возача-духова" на њемачким путевима није познат, и зато што многе такве вожње заврше срећно, односно, не дође до судара, па нису ни регистроване.