latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:23 | Аутор: СРНА

Најчитанији радови са кратким насловима!

Читаоци научних радова, попут обичних конзумената новина, воле кратке наслове - показује истраживање часописа "Ројал сосајети".

Студија открива да компликовани, досадни и дуги научни текстови нису популарни као "лако штиво", а ипак се сваке године објављују у великом броју.

Неки од њих постижу значајан успјех, а други пролазе непримијећени.

Научници са универзитета "Варвик" у Великој Британији покушали су да одреде да ли наслов научног рада може да утиче на његову цитираност.

Резултати показују да се љубитељи научне литературе не разликују од других читалаца па више воле чланке краћег наслова, које сматрају разумљивијим.

Истраживачи долазе до сјајних открића и свијет би било узбудљивији кад би они успјели да поједноставе своје чланке и учине своја открића прихватљивијим свима, па и другим научницима - наводе аутори студије.

Истраживање показује да су научна открића представљена кратким насловом много цитиранија, а самим тим имају и већу публику.

Ипак, дужина наслова није једини фактор успјеха.

Друге студије показују да су за дистрибуцију неког открића важни и сам аутор, поље његовог истраживања, али и неки други елементи попут стављања двотачке у наслов!?