latinica  ћирилица
26/08/2015 |  12:53 | Аутор: Агенције

Откривен главни узрок гојења

Напокон је откривено како кључни ген утиче на гојење људи.

Гојазност утиче на животе више од 500 милиона људи широм свијета и доприноси настајању мноштва болести. У САД је око трећина одраслих особа гојазно, а друга трећина има прекомјерну тежину.

Зна се да је ген назива ФТО повезан са гојазношћу, а још од 2007. научници покушавају да одгонетну на који начин.

Резултати најновијих истраживања указали су на то да неправилна верзија овог гена узрокује претварање енергије из хране у масно ткиво, умјесто да се сагори.

Генетско истраживање на мишевима и људским ћелијама у лабораторијским условима показало је да процес може и да се обрне, захваљујући чему се појавила нада да би у будућности могли да буду развијени лијекови или неки други третмани и за људе, навели су у својем раду, објављеном у "Њу Ингланд" медицинском часопису, научници с МИТ-а и Харварда.

ФТО ген, показало је истраживање, индиректно утиче на гојазност као главни окидач који утиче на друга два гена која контролишу термогенезу или сагоријевање енергије. Одавно је познато да смеђе масно ткиво, такозване "добре масноће", сагоријева калорије, док их, много чешће, бијело масно ткиво - таложи. Тијело стално производи масне ћелије, а два гена одлучују да ли ће се оно претворити у смеђе или бијело.

Ово откриће коси се са раширеним вјеровањем да су гојазни људи такви јер је то њихов избор, зато што су изабрали да једу превише или су одустали од вјежбања.

- Први пут је генетика открила механизам код гојазности у који нико прије није сумњао - каже Мелинда Клауснајсер, специјалиста генетике и водећи аутор истраживања.

То откриће похвалили су и независни стручњаци.

- Многи људи мисле да је епидемију гојазности проузроковало претјерано уношење хране, али наше масне ћелије играју улогу у томе како се та храна искоришћава. Ово откриће омогућило је простор за развој лијекова који би могли да "натјерају" масне ћелије да раде другачије него до сада - каже др. Клифорд Росен, научник из Здравственог центра и научног института у Мејну.

Неколико лијекова за гојазност већ је доступно на тржишту, али се краткорочно употребљавају за мршављење, нису усмјерени на мозак и апетит и не циљају директно на метаболизам.

Истраживачи не могу да кажу колико времена ће проћи прије што се лијекови који се базирају на овом новом открићу појаве на тржишту, али је мало вјероватно да ће то бити чаробна таблета помоћу које ће људи моћи да поједу све што желе без гомилања вишка килограма.