latinica  ћирилица
02/09/2015 |  11:35 | Аутор: Агенције

Украсна "пењачица" помаже организму

Ладолеж ефикасно чисти жучну кесу, помаже код проблема са материцом, јетром, слезином, бешиком, желуцем, зубобољом...
Ладолеж (фото: www.bastovanstvo.rs) -
Ладолеж (фото: www.bastovanstvo.rs)

Украсна пењачица ладолеж (Convolvulus sepium), дуга и до пет метара, није само декор баште, ограде и зидова. Њена љековита својства прво су открили Арапи, а у те сврхе се користе сви дијелови биљке, посебно подземни. Ефикасно чисти жучну кесу, помаже код болести материце, јетре, бешике, слезине, желуца, артериосклерозе, зубобоље, реуме... Смањује надимање, показала се и дјелотворна код рана које тешко зацјељују, посебно тврдокорних чирева. Народни љекари је препоручују за циркулацију, а самим тим и лакше зарастање рана.

Ладолеж је ефикасан и за жуљеве настале од дугог ходања. Довољно је цветове изгњечити, а соком који се добије мазати жуљ кад пукне и брзо жуљеви ће нестати, а кожа ће се обновити. Листови биљке могу да се користе као додатак исхрани, у мешаним салатама. Осим тога, ладолеж храни и земљу на којој је посађен.

Веома је прилагодљив и расте на свим меридијанима. Код нас цвјета од јуна до септембра у разним бојама, потребно му је пуно сунца, само у јутарњим сатима. На природним стаништима бира влажна мјеста, може се наћи у близини потока, бара, ријека. Бијели, дивљи ладолеж има посебну вриједност у традиционалној медицини. У народу га зову и хладолеж, слатковина, шаторче, кошуљарка. За љековите сврхе бере се биљка са коријеном, све док цвјета. Стабљике се сијеку на дијелове дуге 20 цм, везују у снопиће и суше заједно са листовима и цвјетовима у хладу.

За кућну апотеку може да се убере и осуши сваки дио биљке посебно. Од септембра до марта вади се само коријен.

Ладолеж садржи специфичне љековите састојке попут гурне, гликозида јалапина, смоле, шећера, танина...

ЧАЈНЕ МЈЕШАВИНЕ

Код надимања у стомаку припрема се чајна мјешавина од 50 г ладолежа и по 10 г нане, кима, коморача, матичњака и цвијета божура. Кашика чајне мешавине се прелије са 2,5 дл кључале воде, поклопи и остави да одстоји пет минута. Затим се проциједи и пије. Чај је најделотворнији када се узима увече свјеже припремљен.