latinica  ћирилица
02/09/2015 |  15:41 | Аутор: Агенције

Ово су најздравије намирнице за које нисте чули

Маслиново уље, киви, бобичасто воће... сви знамо да су то неке од најздравијих намирница, али постоје и оне које су још здравије - али већ помало заборављене.
Босиљак - Фото: РТРС
БосиљакФото: РТРС

Представљамо вам листу супернамирница за које вјероватно никада нисте чули, а могле би да буду невјероватно добре за ваше здравље.

1. Амарант - има изузетно хранљиву вриједност због високог удјела бјеланчевина, угљених хидрата, витамина Б1 и Е и минерала. За разлику од већине житарица не садржи глутен.

2. Чај Пу-ерх - кинески специјалитет–раритет. По много чему је уникатан, представља посебну групацију чаја. Изгледом и бојом шољице налик на оолонг чај, има највише кофеина од свих чајева па се одговор на питање “Шта пити умјесто кафе?“ сам намеће – пу-ерх чај као природна и здрава замјена за кафу.

3. Пискавица - тоник за пробаву и лијек за дијабетес. То је једна од најстаријих љековитих биљака која датира још од доба старих Египћана и Хипократа. Може се сврстати у природна чуда античког доба, када је била изванредно хваљена и цијењена. У лијечењу и исхрани користи се њено сјеме, које је неизбјежан састојак карија и других зачинских мјешавина веома популарних у Индији и на Средњем Истоку.

4. Златне бобице - Златне инка бобице су суво воће слично сувом грожђу. Инка бобице су слатког укуса који се стапа с киселим па тако пружа цјеловиту, јединствену и угодну хармонију укуса. Инка бобице подстичу метаболизам, а разлог лежи у високом нивоу витамина Б12. Инка бобице су зато изврстан природни извор енергије.

5. Арониа бобице - Аронија се назива и намирница будућности јер има изузетно велику љековиту моћ за људски организам. Ефикасно га прочишћава од штетних ствари и тешких метала и зато је корисна превентива против малигних обољења. Студије су показале да има и антиканцерогено дејство јер у великом проценту "убија" малигне ћелије тумора мозга, плућа, дојке, дебелог цријева и јетре. Као изузетан антиоксиданс, аронија спријечава стварање слободних радикала и "напад" на здраве ћелије у тијелу и крвној плазми, успоравајући тиме процес старења организма и спријечавајући развој хроничних болести.

6. Целер бјелаш - Целер бјелаш (ребраш) на цијени је као врло вриједна љековита биљка. Фантастичног је укуса и сиров. За конзумацију се користе лисне петељке и лишће.

7. Свети босиљак - Свети босиљак (лат. Ocimum sanctum), познат и као Тулси, оправдано сматрају краљем љековитог биља. То је најпознатија љековита биљка Индије, цијењена хиљадама година, не само због изузетно лљковитих вриједности већ и због свог дејства на ум, тијело и дух.

8. Хемп сјеменке - Сјеменке конопље добијене су механичким одстрањивањем влакнасте љуске на начин који омогућава максимално очување нутријената. Природно садрже омега 3 и омега 6 масне киселине, у оптимално искористивој сразмјери (1:3), што их чини одличним извором незасићених масних киселина. Такође, садрже витамин Е и лецитин, антиоксидансе итд.

9. Мунго пасуљ - Мунго пасуљ је веома храњив. Одличан је извор протеина и дијеталних влакана, а такође садржи витамине А, Ц и Е, и минерале фосфор, магнезијум, гвожђе и калцијум. У 100г куваног мунго пасуља налазе се 105кцал, 0,38г масти, 7,02г протеина, и 19,15г угљених хидрата и 7,6г влакана. Клице мунго пасуља у 100г садрже 30кцал, 0,18г масти, 3,04г протеина, те 5,94г угљених хидрата и 1,8г дијеталних влакана.

10. Нори алге - Најважнија особина алге нори је обиље витамина А, чак 2-4 пута више него што га има иста количина шаргарепе. Нори алга има и изузетно висок садржај квалитетних бјеланчевина (два пута више исте количине говеђег одреска). Нори алге су богате витаминима Б и Ц, калцијумом и гвожђем, ниацин (витамин Б3), као и витамин Б12 који помаже функцију нервног система и снижава ниво холестерола. Нори алга садржи и уља која спријечавају закречења артерија и таурин (аминокиселину која смањује крвни притисак). Нори помаже и у лијечењу болести бери-бери.

11. "Peppadew" папричице - "Peppadew" су јужноафричке папричице посебне слатко-пикантне ароме која их чини јединственом намирницом познатом широм свијета. Пеппадеw папричице не садрже конзервансе, ГМО, вјештачке боје...