latinica  ћирилица
03/09/2015 |  16:52 | Аутор: Б92

Намирнице које снижавају крвни притисак

Да бисте избјегли овај здравствени проблем, треба јести храну с ниским процентом соли, а нутриционисти упозоравају да се против високог притиска треба борити и помоћу три моћна минерала: калцијума, магнезијума и калијума. Ових седам намирница богато је управо тим нутријентима.
Јогурт (Фото: Thomas Strosse/Flickr.com) -
Јогурт (Фото: Thomas Strosse/Flickr.com)

Бијели пасуљ

У пасуљу се налази значајна количина калцијума, магнезијума и калијума која благотворно дјелује на крвни притисак. Пасуљ можете јести у облику варива, додавати га у супе, салате, или припремити као пире.

Јогурт

Овај млијечни производ одличан је извор калцијума и других минерала који позитивно дјелују на људско здравље. Јогуртом започните дан, али га искористите и за припрему нискокалоричних прелива за салату и јела од меса.

Киви

Осим што је богат витамином Ц, киви ће вам помоћи у снижавању крвног притиска. Најбоље је јести га свјежег, по могућности у оквиру воћних салата.

Брескве

Брескве су многима омиљено љетње освјежење. Добро је знати и да садрже мноштво хранљивих витамина и минерала, добрих за људско здравље. Најбоље би било да их једете свјеже или од њих припремите смутије.

Банане

С једном средње великом бананом задовољићете 12 одсто дневне потребе за калијумом. Ово егзотично воће је и одличан савезник у борби против стреса. Најбоље од свега? Када банана постане тамна и презрела, не морате да је бацате. Замрзните је, и добићете ледени десерт.

Кељ

Ово лиснато поврће називају суперхраном јер има много вриједних антиоксиданата, а истовремено врло мало калорија. Млади кељ најбоље је јести као салату или у бареном облику.

Броколи

Сто грама броколија куваног на пари задовољиће 6 одсто дневних потреба за калцијумом, 8 одсто за магнезијумом и 14 одсто за калијумом. Ово поврће богато је и антиоксидантима који чувају здравље, па га свакако треба што чешће уврстити у јеловник.