latinica  ћирилица
07/09/2015 |  18:26 | Аутор: Агенције

Да ли је у алкалној исхрани кључ младости и здравља?

Многе славне личности заклињу се у алкалну исхрану и тврде да је управо она одговорна за њихово здравље и младолик изглед.
Храна - Фото: telegraph
ХранаФото: telegraph

Идеја је да изузетно кисела храна изазива болести и запаљења и да је треба мјењати са базном храном.

“Како бисте били здрави, лијепи, енергични и изгубили вишак килограма, треба да знате да су узроци болести и гојазности киселине и запаљења“, тврди нутрициониста и киропрактичар др Дерил Џофре, који је саветовао бројне холивудске звијезде.

Он тврди да је и сам успио да изгуби више од 20 килограма и ослободи се зависности од шећера управо захваљујући таквом виду исхране. Сада се 80 одсто времена храни управо тако и каже да има више енергије него кад је био у двадесетим годинама живота, иако му је сада 40.

“Трчим тријатлоне и ултра маратоне. Не сјећам се кад сам посљедњи пут био болестан“, каже он.

Принцип који он предлаже је једноставан, али строг: морате из исхране барем на неко вријеме избацити млијечне прерађевине, алкохол, месо, кафу, шећер и глутен. Умјесто тога предлаже да се исхрана обогати зеленим лиснатим поврћем и другим “базним намирницама“. Треба избјегавати и воће, јер је према принципима алкалне исхране шећер – шећер, ма у ком облику долазио.

Једна од заблуда је да оваквом исхраном мјењате пХ вриједност крви. Међутим, то није могуће јер ваше тијело строго регулише пХ вриједност и исхрана не може утицати на то. С друге стране, ако једете сувише киселу храну, тврди Џофре, тијело ће одржавати исти пХ ниво на уштрб здравља костију и срца, јер ће извлачити алкалне минерале из сопствених ресурса.

Он препоручује да се након једнонедјељног придржавања уношења искључиво алкалне хране, задржите на сличном режиму и да барем 70 одсто ваше исхране до краја живота чине управо базне намирнице.

“Људи мисле да здрав живот подразумијева елиминацију свих намирница које волите. То није тачно. Треба да уживате у процесу, да бисте цијенили здравље“, каже он.