latinica  ћирилица
10/09/2015 |  09:15 | Аутор: Вечерње новости

Недостатак сна ремети памћење

Несаница може да поремети процес учења и памћења, као и различите метаболичке процесе. Код дјеце се, на примјер, ноћу луче огромне количине хормона раста, а вјерује се да адолесценти највише расту баш у сну.

Људи немају довољно развијену свијест о важности сна, наглашавају стручњаци аустралијског центра за истраживање посљедица недовољног спавања на физичко и ментално здравље, при Универзитету у Сиднеју. Они сматрају да недовољно и неквалитетно спавање доприноси развоју појединих дегенеративних нервних болести, јер је код већине обољелих установљен поремећен циклус сна и будности.

Шеф истраживачког тима, неуролог др Наоми Роџерс, истиче да обољели врло често пате од несанице. А сан је важан јер представља "период одмора и опоравка мозга". Током РЕМ, најдубље фазе сна, мозак ревитализује памћење, односно сређује податке о свему што се дешавало претходног дана.

Недостатак сна може да поремети процес учења и памћења, као и различите метаболичке процесе. Код дјеце се, на примјер, ноћу луче огромне количине хормона раста, а вјерује се да адолесценти највише расту баш у сну.

Стога, др Роџерс савјетује да се, по могућсности, спава осам сати без буђења. Особама које то не могу, савјетује да пробају да одремају током дана и на тај начин надокнаде мањак сна. За оне који раде у ноћној смјени, па морају да спавају дању, препоручује се да одспавају неколико сати прије одласка на посао.