latinica  ћирилица
10/09/2015 |  16:50 | Аутор: Агенције

Цијели живот пијемо кафу у погрешно вријеме?

Најновија студија је дошла до закључка да јутро уопште није идеално вријеме за кафу.
Кафа - Фото: РТРС
КафаФото: РТРС

Понедјељак ујутру, 8 сати. Остали сте будни до касно и нисте се баш наспавали, а већ у 9 имате први састанак. Кафа. Треба вам кафа. Устајете из кревета. Стављате џезву на шпорет. Отварате посуду са кафом. Миришете је и већ вам је боље. Сипате кафу у проврелу воду. Шећер или млијеко, додајете или не, свеједно. Спремате је баш онако како волите. Кафа. Друга најпродаванија роба на свијету. Послије нафте.

Јутарња кафа је традиција која се преноси са генерације на генерацију. Мирис кафе ујутру је нешто што нас покреће, што нас разбуђује. То октирвамо изнова свако јутро. Међутим, да ли је могуће да смо све вријеме грешили? Модерна наука другачије посматра такву традицију. И то потпуно из супротног угла. Изгледа да смо све радили погрешно. Рано јутро је заправо најгоре могуће вријеме за кафу.

Кренимо пар корака уназад. Зашто се умарамо? Када се пробудимо и како се наше дневне активности нижу, нуклеозид под именом аденозин се лагано скупља у мозгу. Он се све више везује за рецепторе у мозгу, чиме успорава нашу мождану активност. Због тога се на крају дана осјећамо уморни, због тога нам често треба поподневна дремка. Испоставило се да кофеин има сличан хемијски састав као аденозин. Када пијемо кафу, молекули кофеина се везују за исте рецепторе за које се качи аденозин. То значи да се они међусобно “боре“ за рецепторе у мозгу. Прије или касније, аденозин ће бити остављен “на цједилу, а пошто кофеин не успорава мождану активност, више се нећемо осјећати уморни.

Тај принцип одлично функционише. Али не задуго. Иако тијело жели одмор, мозак брзо повеже о чему се ради и почиње да генерише више рецептора за аденозин. А то значи да нам се све више спава. Другим ријечима, што смо уморнији, потребна нам је већа количина кафе. То је један од разлога зашто док пијемо кафу, наш организам тражи још више овог црног напитка.