latinica  ћирилица
15/09/2015 |  09:15 | Аутор: РТРС

На Хаваје послали авион који не смије да лети преко океана и схватили то тек на пола пута

У Американ ерлајнсу десио се средином августа несвакидашњи инцидент након што је погрешан авион послат из Лос Анђелеса за Хаваје. Све би било у раду да летјелица модела А321 има право да лети преко океана. Али те грешке су у овој авио-компанији постали свјесни тек на пола пута, па је пилотима дато одобрење да пут доврше. Повратни лет је отказан и авион се без путника вратио на одредиште.
Авион Америкен ерлајнза - Фото: Wikipedia
Авион Америкен ерлајнзаФото: Wikipedia

- Чим смо схватили шта се догодило, обавијестили смо Савезну управу за цивилно ваздухопловство и од тада сарађујемо с њима. Истовремено вршимо и интерну истрагу у својим редовима и покушавамо да схватимо како је до тога дошло - рекао је портпарол ове компаније, Кејси Нортон, преноси Јутарњи.хр.

Занимљиво је то што све ово открио блогер Брајан Самерс.

- Авион А321 је двомоторац који није опремљен за прекоокеанска путовања. Са својим посебним системом, са једним мотором може летјети највише три сата и то вам даје довољно времена да пронађете алтернативни аеродром за слетање - написао је Самерс који је за грешку сазнао након безазлезног дописивања с једним од пилота.

- Да, овакав случај је јако риједак. Кад питаш човјека из авио-компаније 'како се тако нешто може догодити', он ми одговори 'једноставно се догоди...' - пише он.

У Американ ерлајнсу не желе да открију како је до грешке дошло, него су само навели да су надоградили систем и да је у будућности немогуће да се тако нешто догоди.