latinica  ћирилица
15/09/2015 |  13:48 | Аутор: Агенције

Ево шта се догађа вашем тијелу након непроспаване ноћи

Све више људи широм свијета има проблеме са спавањем.
Умор - Фото: flickr.com
УморФото: flickr.com

Годинама се расправљало о томе колико је сна заправо довољно да би човјек водио здрав живот. Амерички научници спровели су опсежно истраживање и открили - ради се о седам сати - то је минималан број сати које човјек у једном дану треба да проведе спавајући.

Колико год се заваравали да нам мањак сна не може толико шкодити, истраживања показују супротно. Недостатак сна може озбиљно нашкодити вашем организму.

Ваше менталне способности

Када не добијете довољно сна, утицаји на ваше менталне способности су одмах видљиве. Теже се концентришете, теже доносите комплексније одлуке, јавља се и главобоља, заборављате ствари, треба вам више времена да реагујете на спољашње информације...

Ваше расположење

Недостатак сна утиче и на вашу способност да контролишете своје емоције и носите се с промјенама - бићете мрзовољнији него иначе, али и раздражљивији, па ћете се лакше наљутити.

Ваше срце

Једно истраживање показало је да људи који спавају мање од шест сати дневно имају чак двапут веће шансе да добију срчани удар од оних који спавају седам или више сати.

Ниво шећера у крви

Студије су показале да код особа које спавају мање од шест сати на дан постоји већа шанса за појаву дијабетеса.

Ваш имуни систем

Ако сте се барем једном у животу прехладили након непроспаване ноћи, знате да мањак сна може знатно да ослаби ваш имуни систем. Особе које спавају мање од осам сати на дан имају много веће шансе да ће се заразити вирусом грипа или добити прехладу.

Ваш метаболизам

Недостатак сна успорава ваш метаболизам, што може довести до гомилања вишка килограма. Такође, истраживања су показала да само једна непроспавана ноћ може довести до раста количине хормона у тијелу који сигнализирају мозгу да сте гладни.

Ваш изглед

Ово сте већ и сами примјетили - особе које се не наспавају довољно изгледају исцрпљеније, имају подочњаке, али имају и више бора на лицу.

Ваш љубавни живот

Као да све наведено није било довољно - недостатак сна може пореметити и ваше односе с партнером. Парови много теже рјешавају конфликте ако се нису довољно наспавали, а уз то и чешће улазе у свађе и препирке.