latinica  ћирилица
16/09/2015 |  11:14 | Аутор: Вечерње новости

Сваког дана по једна банана

Хипертензију може да ублажи и киви, бијели пасуљ, јогурт, сјеменке сунцокрета, кромпир, свијежа риба, и, наравно, мањи унос соли и индустријских прерађевина
Банане - Фото: Wikipedia
БананеФото: Wikipedia

Артеријска хипертензија је најмасовнија незаразна болест у свијету од које болује скоро милијарда људи. Проблем с повишеним притиском има 26 одсто одраслог становништва у свијету, док се у Србији са овим здравственим проблемом суочава 46,5 одсто старијих од 25 година.

Крвни притисак повећава прекомјерна употреба соли и течности, гојазност, претјерани унос алкохола и кафе, пушење, физичка неактивност, стрес.

Како на многе узрочнике не може да се утиче, стручњаци савјетују да покушамо да коригујемо макар оне који зависе од нас. Посебну пажњу требало би обратити на избор намирница, јер постоје оне које природно снижавају високе вриједности крвног притиска.

1. Банане

Ово воће садржи доста калијума, који у лијечењу хипертензије има веома значајну улогу. Зато се савјетује да се превентивно сваког дана поједе по једна банана. Најбољи резултати се постижу ако се ова намирница не комбинује са другом храном, и да се једе у пријеподневним часовима.

2. Вода

У многим случајевима проблем с притиском настаје због недовољног уноса течности током дана. Ако не можете да контролишете узимање воде, ујутру напуните флашу од два литра, и до краја дана је попијте. Ограничите узимање заслађених течности, најбоља је вода и биљни чајеви. Стручњаци савјетују у случајевима изненадног скока притиска да се попије одједном, у великим гутљајима, већа чаша воде. То често може брзо, чим настану тегобе, да ријеши проблем високог притиска.

3. Мање зачина

Особама које имају хипертензију савјетује се дијететски начин исхране. Осим препоруке да узимају лакше сварљиве намирнице, морају да ограниче употребу соли и других зачина. То значи да морају избјегавати и намирнице које у себи већ садрже велике количине соли, рецимо, месне прерађевине, грицкалице и слично.

4. Бијели пасуљ

Познато је да ова намирница садржи доста минералних супстанци, а нарочито су значајни калијум и магнезијум. Препорука је да се пасуљ скува у води, зачини по укусу, и једе тако припремљен уз додатак само неколико капи маслиновог уља.

5. Бијели лук

Да бијели лук спушта притисак знали су и наши преци. Он може да помогне у случајевима када вриједности крвног притиска нису још битније повишене. Ипак, имајте на уму да уз помоћ ове намирнице притисак може нагло да падне и испод нормалних вриједности. Ако вам не прија интензиван мирис, узмите мањи чен и прогутајте га без жвакања, као таблету.

6. Јогурт

Крвни притисак може да скочи и због неких скривених проблема, рецимо, и због недостатка калцијума и витамина Д. Зато је веома важно да узимате редовно намирнице које садрже ове супстанце. Ниво витамина Д ће се знатно поправити након шетње по сунцу. За унос калцијума се препоручују мљечни производи, посебно кисело млијеко и јогурт. Дневно би требало узети око 200 мл ових производа.

7. Киви

Киви садржи сва три неопходна минерала - магнезијум, калијум и калцијум. У плоду ове биљке их нема много, али је важно то што се налазе у идеалној комбинацији, која помаже у рјешавању проблема високог крвног притиска. Једите током двије недјеље свако јутро, наташте, по један киви, и уочићете промјену која ће се десити захваљујући позитивном дјеловању ове воћке.

8. Сјеменке сунцокрета

Можете да их узимате једино ако нису пржене и ако су неслане. Само у том облику могу да додају организму неопходан магнезијум. Грицкајте их као ужину или их додајте у сезонске салате, сигурно ће побољшати њихов окус.

9. Свјежа риба

Препоручује се из многобројних разлога. Првенствено јер ћете уврштавањем ове намирнице аутоматски почети здравије да се храните, што се савјетује свим особама које имају проблем с хипертензијом. Такође, садржај храњивих материја које рибе садрже допринијеће бољем здрављу организма. Да би корист од њих била максимална, користите искључиво свјежу, незамрзавану рибу. Одличан избор је, рецимо, лосос који садржи доста омега три масних киселина.

10. Кромпир

Када бирате прилог главном јелу, најбољи избор је кромпир, јер садржи знатну концентрацију калијума и магнезијума. Најважније је да се припрема на здрав начин. Може да се једе куван или печен у љусци, јер се на тај начин чува највише драгоцјених материја.